SEGRE

ART EXPOSICIÓ

La Fundació Vallpalou revisa quatre generacions d'escultors del segle XX

Amb obres de Cristòfol, Tàpies o Benet Rossell

‘Metafísiques de la fragilitat’ podrà visitar-se a la Fundació Vallpalou fins al 4 de desembre.

‘Metafísiques de la fragilitat’ podrà visitar-se a la Fundació Vallpalou fins al 4 de desembre.FUNDACIÓ VALLPALOU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De Cristòfol a Tàpies passant per Antoni Llena, Benet Rossell, Pep Duran o Aureli Ruiz.

La Fundació Vallpalou de Lleida ha reunit 63 obres escultòriques de 18 artistes de quatre generacions del segle XX per revisar el procés de desmaterialització que ha patit l’escultura en les últimes dècades. La proposta de la comissària Pilar Parcerisas es titula Metafísiques de la fragilitat, de l’avantguarda a l’art conceptual, i podrà visitar-se fins al 4 de desembre.

Les obres il·lustren el pas de l’evolució de l’escultura des de la fragilitat i pobresa dels materials fins a arribar a la idea.

L’escultura pobra és una línia de treball recurrent durant el segle XX, amb una menor preocupació per la forma que pel concepte que buscava transmetre, i la seua evolució ha conduït de forma progressiva a la seua desmaterialització. .

En aquest sentit, el públic pot disfrutar des d’objectes de Cristòfol elaborats amb fusta, filferro i suro fins unes espardenyes decorades de Tàpies passant per un paisatge trobat de Pep Duran, amb dos butaques de fusta. Parcerisas va explicar que es tracta d’un projecte recuperat de l’any 2007, que havia quedat “encallat” entre altres propostes que van sorgir llavors amb motiu de la celebració el 2008 de l’Any Cristòfol, durant el qual es va commemorar el centenari del naixement de l’escultor d’Os de Balaguer i, així mateix, el desè aniversari de la seua mort.

Les peces il·lustren l’evolució de l’escultura d’avantguarda des de l’art ‘pobre’ al conceptual

La Fundació Vallapalou ha volgut completar ara aquest “resum històric”. A banda dels ja esmentats, la mostra exhibeix també peces de Moisès Villèlia, Pere Noguera, Benet Ferrer, Àngels Ribé, Jordi Pablo, Jaume Xifra, Ricardo Calero, Jordi Colomer, Ramon Guillén-Balmes, Joan Rom, Marga Ximénez i Xavier Déu.

tracking