SEGRE

LINGÜÍSTICA BALANÇ

Només un de cada tres catalans parla la llengua habitualment

L'idioma perd mig milió d'usuaris des del 2005 segons l''InformeCat 2021'

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua.

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit de cada deu catalanoparlants (80,1%) a Catalunya canvien de llengua quan algú es dirigeix a ells en castellà i el 32,4% de la població del domini lingüístic és parlant habitual de català, segons l’InformeCat 2021 de la Plataforma per la Llengua. L’informe, presentat ahir, recull 50 dades de fonts oficials i d’elaboració pròpia de l’entitat sobre la situació del català en el domini lingüístic, situació que el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va qualificar d’“emergència lingüística”. Escuder va demanar un “canvi de xip” davant d’aquesta situació de canvi de llengua que, segons la seua opinió, és fatal per al català i té conseqüències en el seu ús social, i va afirmar que el 43,5% dels enquestats que es reconeixen catalanoparlants afirmen que canvien de llengua “per respecte” o “per educació”.

Una altra de les dades que figuren a l’InformeCat 2021 és que una de cada tres persones, un 32,4%, del domini lingüístic del català és parlant habitual d’aquest idioma, i Escuder va alertar que el català ha perdut mig milió de parlants habituals des de l’any 2005. “Som a temps de revertir-ho, però és necessari que la ciutadania i les administracions siguin conscients de l’emergència lingüística”, va declarar.Pel que fa a Lleida, l’informe reflecteix que els alumnes de quart de l’ESO de Ponent tenen una nota mitjana de 78,1 sobre 100 en llengua castellana, mentre que en català la qualificació baixa a 75,7. Aquest resultat és similar a tot Catalunya i només ha variat els anys 2014 i 2016 quan el català va superar per 0,7 i 0,4 dècimes, respectivament, la llengua castellana.

D’altra banda, l’InformeCat 2021 reflecteix també dades “esperançadores” com que el 72,6% dels andorrans comencen les converses en català, o que a la Franja el percentatge de catalanoparlants és d’un 49,6 per cent i d’aquests, el 89,2% transmeten la llengua catalana als fills.

tracking