SEGRE

POLÍTICA CULTURAL GUARDONS

La gala literària de Lleida deixa l'Auditori pel Mercat del Pla

Els premis Vallverdú d'assaig i Màrius Torres de poesia reben 52 originals

Recital ‘Llach poeta’, a l’última edició a l’Auditori amb públic.

Recital ‘Llach poeta’, a l’última edició a l’Auditori amb públic.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nou canvi d’escenari en la longeva història dels premis literaris de Lleida. La festa d’entrega del Josep Vallverdú d’assaig i el Màrius Torres de poesia es traslladarà el 19 de novembre al Mercat del Pla, en un format diferent del del públic assegut a la platea davant de l’escenari de l’Auditori Enric Granados. El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, van presentar ahir la nova edició dels premis, que deixaran així enrere l’Auditori, on la festa va recalar el 2004 després d’anys de sopar literari.

Aquest equipament només va fallar el 2010, quan la gala es va celebrar en l’aleshores acabat d’estrenar Teatre de la Llotja per commemorar també el centenari del naixement del poeta Màrius Torres. Rutllant i Rufach no van voler donar gaires pistes sobre l’espectacle que acollirà el Mercat del Pla, per mantenir la “sorpresa”. Es titularà Conreus/Collites.

Escriure la terra, llaurar la pàgina, una proposta amb guió de Rosa Mesalles i la participació de la cineasta lleidatana Alba Cros (Les amigues de l’Àgata). “Serà més dinàmic en general i amb una certa interacció amb el públic”, va revelar Rutllant. La festa s’adaptarà al nou espai, amb un aforament al voltant de les 250 persones, dos terços menys que a l’Auditori, que en les últimes edicions ja havia registrat moltes butaques buides.

“L’objectiu és atansar nous públics a la gala, que potser no anirien habitualment a una entrega de premis més convencional. Estarem entretinguts!”, va assegurar Rutllant.En clau dels premis, la trenta-vuitena edició del Vallverdú d’assaig ha rebut tretze originals, vuit menys que l’any passat; i trenta-nou originals (divuit menys que el 2020) optaran al vint-i-sisè Premi Màrius Torres de poesia, tots dos dotats amb 9.000 euros. S’ha de recordar que l’any passat la gala es va celebrar a l’Auditori sense públic, amb una retransmissió en diferit via streaming a les xarxes socials.

Recuperen els actes previs amb presentacions de llibres i un recital

A més de recuperar-se la festa presencial respecte a l’any passat, els premis literaris de Lleida reprendran també aquest any la programació d’activitats prèvies, amb quatre cites a la sala 2 del Teatre de l’Escorxador. El 10 de novembre es presentaran les dos últimes obres guanyadores del premi d’assaig, i l’endemà serà el torn dels dos últims poemaris guanyadors del Màrius Torres. El 16 de novembre, els poemes de l’autor de La ciutat llunyana tornaran a ser protagonistes, en la traducció a l’anglès en Parallel Rivers.

I el 17, el públic podrà gaudir del recital de petit format Connexions poètiques, a càrrec del músic de l’Elèctric Dharma Lluís Fortuny. Per a tots els actes i la gala de lliurament de premis es requerirà inscripció prèvia. Informació a paeria.cat.

tracking