SEGRE

PROJECCIONS CERTAMEN

Audiovisual lleidatà en un festival de cine a França

El submarinista Josep Maria Castellví exhibeix el curt 'Draga' || Cita internacional especialitzada en arqueologia submarina

El submarinista lleidatà, entre les restes del vaixell naufragat.

El submarinista lleidatà, entre les restes del vaixell naufragat.JOSEP MARIA CASTELLVÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El submarinista lleidatà Josep Maria Castellví presentarà demà en un festival de cine al sud de França un dels seus últims treballs audiovisuals, Draga, un film en el qual desenvolupa la investigació de més de set anys que el va portar a identificar unes restes submarines enfonsades des de fa cinc dècades a la Costa Daurada, tres milles (prop de 5 km) mar endins entre Calafell i Coma-ruga. Draga serà l’audiovisual que clausurarà la quarta edició del Festival de Cine Arqueològic Submarí i del Patrimoni Marítim que se celebra a les localitats franceses de Cotlliure i Portvendres, molt a prop de la frontera catalana de Portbou. Els lectors de SEGRE ja van poder llegir aquest estiu passat un ampli reportatge sobre aquest vaixell draga misteriós, enfonsat a 72 metres de profunditat, en la sèrie que Castellví va publicar durant deu setmanes sobre naufragis històrics al litoral de Tarragona.

El 2012, des del centre de busseig de Torredembarra el van convidar a examinar les restes d’aquest vaixell llavors desconegut. Fins al 2019, Castellví es va submergir en més de vint ocasions per documentar la troballa i mirar de descobrir l’origen del vaixell. “És una zona molt complicada per la profunditat en la qual es troba i perquè en moltes ocasions l’aigua molt tèrbola impedeix captar imatges de qualitat”, va explicar ahir el submarinista.

El treball de camp subaquàtic es va combinar al llarg de set anys amb una tasca d’arxiu fins a descobrir que les restes naufragades corresponen a una draga del port de Barcelona, que va desaparèixer durant una tempesta davant de Calafell quan el gener del 1966 era remolcada amb destinació a València, després que el port de la capital del Túria la comprés. Aquest vaixell especialitzat en dragatge de material del fons del mar havia estat adquirit el 1877 a Lió per gairebé mig milió de pessetes de l’època (avui, uns 2,2 milions d’euros). Castellví va mostrar la seua satisfacció per la invitació del festival gal per exhibir aquest audivisual que resumeix aquesta aventura històrica subaquàtica.

tracking