SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Barbastre presumeix d'art

Estrena l'exposició amb 66 obres de les 111 que van sortir del Museu de Lleida a començaments d'any || El president Lambán diu que és “just” després que fossin “arrabassades” a les parròquies

Acte inaugural amb el president Lambán, el bisbe de Barbastre-Montsó i altres autoritats, just davant del frontal de Buira.

Acte inaugural amb el president Lambán, el bisbe de Barbastre-Montsó i altres autoritats, just davant del frontal de Buira.ACN

Creat:

Actualitzat:

Poc més de mitja hora amb cotxe entre Lleida i Barbastre però tot un món de distància. Ángel Noguero, el director del Museu Diocesà de la capital del Somontano, estava ahir eufòric: “Portàvem esperant 26 anys, però val la pena!” Al seu costat, el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, i el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, encapçalant l’àmplia delegació d’autoritats que no van voler perdre’s la foto de la inauguració de l’any: l’exposició amb 66 de les 111 obres d’art i béns litúrgics procedents del Museu de Lleida. Val a recordar que les peces van arribar entre el febrer i el març en virtut de l’execució provisional de la sentència del jutjat de primera instància de Barbastre del desembre del 2019 que ordenava la “immediata devolució” de l’art afirmant que pertany a les parròquies de la Franja i havien de ser entregades al bisbat oscenc.

Amb manifesta sensació de victòria, Lambán va qualificar d’“acte de justícia” poder disfrutar d’“unes obres que durant segles van estar custodiades als pobles, fins que a finals del segle XIX els van ser arrabassades en contra de la seua voluntat, sense cap mena d’indemnització, per portar-les a un museu on la majoria ni tan sols estaven exposades”. Va despatxar així de cop la tasca del bisbe Meseguer a començaments del segle XX i la conservació de les peces per part del Museu Diocesà de Lleida durant més de 120 anys. Més conciliador, el bisbe Ángel Pérez, va confessar que “desig de tot cor concloure com més aviat millor aquest procés judicial” i va recordar que la sentència encara no és definitiva.

De fet, Generalitat i Consorci del Museu de Lleida esperen encara la decisió de l’Audiència d’Osca. Pérez va assenyalar que “seguim amb la mà estesa per col·laborar entre comunitats germanes, per establir ponts i camins de comunió”. Fins i tot va convidar el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, per “parlar de projectes comuns”.

De tota manera, el prelat va recordar que fa deu anys el llavors president d’Aragó Marcelino Iglesias va inaugurar aquest museu, “en el qual es van deixar espais buits en espera de les obres; alguns creien que era una utopia, però quan es va amb la veritat al davant i amb tenacitat els imponderables es fan realitat”. Així, va qualificar l’exposició i el mateix Museu Diocesà de Barbastre de “caixa màgica, caixa dels somnis de la diòcesi, que recull la història, la cultura, l’art i la fe de la nostra gent”. L’acte inaugural va arrancar davant l’absis de l’església romànica de Vilamane, decorat amb el frontal d’altar de Sant Hilari de Buira.

A partir d’allà, el visitant pot disfrutar al llarg de dos plantes d’obres com l’arqueta de Buira, el frontal de Tresserra, el retaule de Sant Miquel de Montsó, el calvari de Tamarit, les escultures de la Mare de Déu i de Sant Miquel de Saidí –que estaven al culte a l’església de Sant Llorenç de Lleida–, el Sant Martí d’Iscles i la taula de la Mare de Déu de Portaespana, així com l’art tèxtil (casulles de Roda d’Isàvena) o l’orfebreria (crismera de Castillonroi) i metal·listeria (campaneta de Lasquarri).Pérez i Lambán no van descartar exhibir alguna de les obres en el futur a les seues parròquies d’origen, “sempre que es pugui”.

Reunió al gener amb Aragonès pels Jocs del 2030 per iniciar el ‘desglaç’

El president d’Aragó, Javier Lambán, va comentar que “el mes que ve ens veurem amb el president Aragonès per parlar dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030, espero que aquest desglaç serveixi per aplanar altres conflictes i que puguin resoldre’s fora dels tribunals”. En aquest sentit, Lambán va recordar que el febrer del 2016 “vam estar a punt d’un acord per l’art de Sixena amb el conseller Santi Vila, però un dia abans de segellar-lo una altra força política catalana el va bloquejar”, en al·lusió a la negativa llavors d’ERC, que formava part del govern presidit per Carles Puigdemont.

De tota manera, Lambán va tornar a la càrrega assegurant que “estem perfectament preparats, a manca només d’algunes obres, per acollir a Sixena les pintures murals del MNAC”, un altre litigi amb Catalunya, que en aquest cas espera el Tribunal Suprem.

Acte inaugural amb el president Lambán, el bisbe de Barbastre-Montsó i altres autoritats, just davant del frontal de Buira.

Acte inaugural amb el president Lambán, el bisbe de Barbastre-Montsó i altres autoritats, just davant del frontal de Buira.ACN

tracking