SEGRE

VÍDEO | Recuperen material audiovisual de la Segona República ocult durant set dècades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Filmoteca espanyola ha restaurat i digitalitzat un material sonor i audiovisual inèdit del 1931, en el que es rememoren, entre altres coses, els festejos i actes celebració dels ciutadans de l’època per la proclamació de la Segona República. Els ministres de Cultura, Miquel Iceta, i de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, han assistit a la presentació de les imatges, que inclouen un noticiari de 1931, i que s’han pogut veure ara, per primera vegada, en una pantalla gran de cine a la seu de la Filmoteca.

Les imatges, d’alt valor històric i cinematogràfic, capturen, amb so directe i sincronitzat, discursos de Niceto Alcalá Zamora, president de la República Espanyola entre 1931 i 1936, o de Victoria Kent en el seu nomenament com a directora general de Presons. Igualment rememoren els festejos de carrer que van tenir lloc per celebrar l’arribada del nou règim polític o esdeveniments com el pas de la Casa de Campo a ser un bé de la ciutat de Madrid.

En la seua intervenció, el ministre de la Presidència ha subratllat que aquest document audiovisual és "patrimoni de tots els espanyols perquè puguin entendre el que va ser aquesta part crucial de la història del segle XX". "La memòria és una manera de conèixer millor el present per interpretar el futur", ha apuntat Bolaños, que ha destacat a més el valor testimonial que té pel fet que es pugui reviure ara aquell moment important de la història després d’estar ocult durant 70 anys.

Per la seua part, el titular de Cultura ha dit que l’acte honra la memòria de tot un país i especialment d’una família que ho va arriscar tot pel futur col·lectiu.

Les imatges van estar amagades 7 dècades a les parets de la casa familiar de Francisco Adame, alcalde de Priego de Córdoba, que les va rebre de mans de Niceto Alcalá Zamora, president de la República Espanyola entre 1931 i 1936. Amb aquesta entrega, Alcalá Zamora pretenia que les custodiés i mantingués fora de perill de la dictadura franquista.

Les filmacions van ser realitzades per Fox Movietone, una de les grans productores nord-americanes de l’època, que el 1931 havia desplaçat a Espanya diversos camions per al registre sonor en exteriors. Aleshores, només aquesta productora dominava aquesta tecnologia ja que, fins aquell moment, el so es recreava amb estudi, o es gravava de forma separada. Poc temps després del rodatge, Fox va regalar algunes d’aquestes pel·lícules amb so directe al Govern d’Espanya, moment en què Alcalá Zamora les hi va entregar a Francisco Adame per a la seua custòdia.

Ara la Filmoteca Espanyola ha realitzat una digitalització d’"altíssima qualitat" sobre la qual s’ha dut a terme una millora i restauració, plànol a plànol, tant de la imatge com del so. D’aquesta manera, les imatges, que ja eren conegudes des del 2009, s’ofereixen ara en una qualitat molt superior i es poden projectar en pantalla gran per a gaudi del públic. A la projecció han assistit també el secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez; el director de Filmoteca Espanyola, Josetxo Cerdán; la directora del Centre de Conservació i Recuperació de Filmoteca Espanyola, Marián del Egido, i descendents de Francisco Adame.

Recuperen material audiovisual de la Segona República ocult durant set dècades

VÍDEO | Recuperen material audiovisual de la Segona República ocult durant set dècadesFilmoteca Española

tracking