SEGRE

Rosa Fabregat rep el Premi Nacional de Cultura 2022

Una emocionada Rosa Fabregat recull el Premi Nacional de Cultura al costat de la seua neta i l'escriptora Laia Noguera.

Una emocionada Rosa Fabregat recull el Premi Nacional de Cultura al costat de la seua neta i l'escriptora Laia Noguera.Pau Cortina / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La farmacéutica i escriptora Rosa Fabregat (Cervera, 1933) ha rebut aquest divendres el Premis Nacional de Cultura 2022 en una cerimònia que s'ha celebrat a la Fundació Joan Miró de Barcelona.

El jurat, integrat per membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Comca) ha destacat la llarga trajectòria literària i de compromís cultural de Rosa Fabregat des que va començar a escriure als 14 anys. S'ha dedicat principalment a la poesia, però també la novel·la i l’assaig, des de "llocs innovadors per a la seva generació, com ara la ciència-ficció i el feminisme". Pel Consell, la seva trajectòria literària és "constant i perllongada, sempre atenta a la problemàtica contemporània, sense renunciar a la confrontació entre realitat i la interpretació lírica".

La ballarina i coreògrafa Núria Guiu; l'associació d'escriptors PEN Català pels cent anys de defensa de la llibertat d’expressió i de la literatura i la llengua catalanes; el dramaturg Jordi Casanovas i el projecte cultural Càntut. Cançons de tradició oral per difondre el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines també han estat reconeguts pel Comca. 

Els Premis Nacionals van ser instituïts per la Generalitat republicana el 1932, es van interrompre amb la Guerra Civil el 1938 i es van reprendre el 1982 amb l’arribada de la democràcia i el restabliment de la Generalitat de Catalunya. El 1995 va crear la denominació de Premis Nacionals de Cultura per a uns premis que s’atorgaven a diversos àmbits culturals i disciplines artístiques.

tracking