SEGRE

Creus de Sant Jordi per al pintor Josep Minguell i l'escriptor Josep Espunyes

Entre els guardonats també hi ha l'actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l'esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma, el grup Estopa, la Fundació Gran Teatre del Liceu i la farmacèutica Hipra, entre d'altres.

Josep Minguell fent les darreres pinzellades dels frescos de l'església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega

Josep Minguell acaba de pintar els frescos del temple de Santa Maria de l'Alba de TàrregaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint persones i deu entitats han estat triades aquest 2022 per rebre una de les màximes distincions que atorga la Generalitat: la Creu de Sant Jordi. Es tracta de deu dones i deu homes de tots els àmbits, des de l'artístic i científic a la pagesia.

El pintor muralista targarí Josep Minguell ha estat distingit "per ser un artista únic, excel·lint en l'art de la pintura al fresc i la pintura mural integrada en grans espais arquitectònics". Fins a l'actualitat ha pintat 38 conjunts de pintura mural al fresc, entre els quals destaquen l'escala i façana de la Diputació de Lleida, església de Santa Maria de l'Alba, església de Sant Joan de Reus, Facultat de Medicina de la UdL, Residència Carrara (Itàlia), església de l'Espluga Calba. 

Per la seua part, el poeta i narrador nascut a Peramola Josep Espunyes rep la distinció "per la seva tasca exemplar, abnegada i incansable, i pel seu compromís amb el país i amb la llengua catalana. Pel seu profund arrelament, harmonia i comunió amb el territori de l'Alt Urgell i la seva projecció nacional." Espunyes és autor d'una desena de poemaris i també ha conreat el gènere de la novel·la juvenil. A més, el seu profund arrelament a les terres de l'Alt Urgell l'ha dut al conreu de treballs de recerca històrica i antropològica.

Entre els guardonats, hi ha l'actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l'esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma, el grup Estopa, la Fundació Gran Teatre del Liceu i la farmacèutica Hipra, entre d'altres.

A més, entre les personalitats distingides també hi ha l'activista social Fàtima Ahmed; la professora de llengua catalana Maria Carme Cardó; l'artista Mari Chordà; el productor discogràfic i impulsor de Picap Joan Carles Doval; la professora i intèrpret Rosa Maria Duran; la física María del Carmen Llasat; la professora, política i activista Maria Olivares; el pagès Lluís Parés; l'enginyer Jordi Puig; el sociolingüista Miquel Strubell; el fotògraf japonès afincat a Catalunya Hisao Suzuki; el físic Lluís Torner; l'economista Carme Trilla; la pastora Marina Vilalta; i l'artista plàstic Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja.

Quant a les entitats, l'Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova pel 50è aniversari, l'Associació El Círcol de Reus; l'Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; l'Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; el Teatre Joventut de la Faràndula pels 75 anys d’història; i l'Orfeó Vigatà amb motiu dels 120 anys de trajectòria.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territoria

L’acte de lliurement de les Creus de Sant Jordi se celebrarà el dia 11 de juliol a les set de la tarda al Teatre Monumental de Mataró.

tracking