SEGRE

EXPOSICIÓ INAUGURACIÓ

Lleida 'redescobreix' Jaume Minguell

L'IEI estrena 'La mirada del pintor', un homenatge a l'artista de Tàrrega l'any del seu centenari || Una cinquantena d'obres d'un dels muralistes més rellevants del segle XX a Catalunya

Exposició a l’IEI amb mig centenar d’obres de Jaume Minguell l’any del seu centenari.

Exposició a l’IEI amb mig centenar d’obres de Jaume Minguell l’any del seu centenari.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut d’Estudis Ilerdencs va inaugurar ahir l’exposició La mirada del pintor, una mostra que ret homenatge a la figura de l’artista de Tàrrega Jaume Minguell (1922-1991) l’any del centenari del seu naixement i que podrà veure’s a la Zona Zero de l’IEI fins al 27 de novembre. Està formada per una selecció de mig centenar d’obres que l’artista va crear al llarg dels més de cinquanta anys de dedicació plena a la pintura. Jaume Minguell Miret està considerat com un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb un llegat patrimonial que supera la trentena de conjunts de pintura mural al fresc, una tècnica artística que ha continuat amb èxit el seu fill Josep, que ahir no es va perdre l’estrena.

De fet, una part significativa de l’exposició està dedicada a la pintura mural. Durant la postguerra, la seua obra va ser clau en la tasca de reconstrucció arquitectònica, a l’aportar no només el coneixement de la pintura al fresc, sinó introduint una pinzellada moderna, sempre atent a les novetats de la contemporaneïtat. Amb motiu de l’exposició, que va poder veure’s fins al passat 25 de setembre al Museu Tàrrega Urgell, s’ha editat un catàleg amb articles de crítics com Josep Miquel Garcia, Àlex Susanna i Bernat Puigdollers, a més de textos de diferents escriptors, poetes i crítics d’art que van acompanyar Minguell al llarg de la seua trajectòria, entre ells Alfons Costafreda, Jaume Ferran, Cassià M. Just, Ramon Novell, Josep M. de Sucre o Guillem Viladot

Una exposició itinerant que va arrancar a Tàrrega i que podrà veure’s a Lleida fins al 27 de novembre

Durant la inauguració, el president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, va destacar que “els Minguell són un llinatge íntimament lligat al patrimoni històric, artístic i contemporani del Palau de la Diputació de Lleida”. En aquest sentit, va recordar que el punt més visitat de tot l’edifici és “l’escalinata principal decorada amb la pintura mural de Jaume Minguell, i posteriorment continuada pel seu fill Josep”.

Aquesta exposició representa així una oportunitat per “retrobar-nos amb el conjunt de la seua obra” i redescobrir un artista “imprescindible a l’hora d’explicar la història cultural del nostre país”, va afegir Talarn.

tracking