SEGRE

POLÍTICA CULTURAL INFRAESTRUCTURES

La biblioteca de la mestra

Torrefarrera inaugura el gran equipament cultural que anhelava des de fa anys || Porta el nom de la històrica professora Providència Tomàs

Veïns de totes les edats van recórrer ahir les sales i van examinar la nova biblioteca de Torrefarrera.

Veïns de totes les edats van recórrer ahir les sales i van examinar la nova biblioteca de Torrefarrera.COM360

Creat:

Actualitzat:

Veïns de totes les edats van omplir ahir de gom a gom les sales de la nova biblioteca pública de Torrefarrera, amb la qual cosa es va estrenar un equipament cultural amb què es fa realitat un projecte llargament esperat en aquesta localitat del Segrià. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va presidir la inauguració amb l’alcalde, Jordi Latorre, un acte que també es va convertir en una reivindicació de l’ofici de mestre, en al·lusió al nom amb què els mateixos veïns van acordar batejar el nou edifici, el de la històrica mestra de Torrefarrera Providència Tomàs (1891-1964). Responsables de la Llar d’Infants Ralet-Ralet, l’escola La Creu i l’institut Joan Solà van obrir els parlaments inaugurals destacant l’aposta cultural que suposa la nova biblioteca i recordant també la figura de la mestra Tomàs.

Un dels nets, Albert Palau, va agrair l’elecció del nom de la seua àvia, “iniciadora d’una saga de dones mestres. A la seua classe sempre hi havia a l’entrada un bagul ple de llibres; va ser com la primera bibliotecària de Torrefarrera”. També van tenir el seu moment de protagonisme els petits Jacob Canals i Laia Mangues i l’hereu de la localitat, Àlex López, i la pubilla, Maria Mangues, que van exclamar que “ja era hora, sempre havíem d’anar a biblioteques de pobles del costat”.

No menys feliç es va mostrar l’alcalde al recordar que aquest projecte es va començar a gestar ja fa una dècada. Fins i tot va arribar a paralitzar-se el 2017 després de la intervenció de la Generalitat per l’article 155; el concurs d’obres va haver de repetir-se i la pandèmia també ho va alentir tot. El cost es va enfilar fins als 2,2 milions d’euros: gairebé la meitat de l’ajuntament, 980.000 de la Generalitat i quasi 300.000 de la Diputació.

La consellera Garriga va destacar el fons, de moment, de 7.850 documents de consulta (llibres, revistes, DVD...); va anunciar més recursos en els pròxims anys en biblioteques públiques i va recordar el repte del nou Pla de Lectura: “Més lectors, que llegeixin més i que ho facin en català.”.

Veïns de totes les edats van recórrer ahir les sales i van examinar la nova biblioteca de Torrefarrera.

Veïns de totes les edats van recórrer ahir les sales i van examinar la nova biblioteca de Torrefarrera.COM360

tracking