SEGRE

A subhasta una pintura que va formar part del retaule de l'església de Sant Pere de Cubells

La peça va formar part d’un dels retaules més importants pintats a la zona oest del país cap al 1400

Una imatge de la pintura sobre taula 'La curació d'Enees' de Pepe Serra 

Data de publicació: dimarts 23 de maig del 2023, 15:19

Localització: Barcelona

Autor:

Subhasten una pintura que va formar part del retaule de l'església de Sant Pere de CubllesCedida a l'ACN per La Suite Subastas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Suite posarà a la venda aquest dijous la pintura sobre taula de Pepe Serra ‘La curació d’Enees’ amb un preu estimat entre els 70.000 i els 90.000 euros, procedent del retaule major de l'església de Sant Pere de Cubells. A més, es posaran a la venda 98 lots seleccionats de diverses col·leccions particulars a la subhasta Aparicions, Mirades i Devocions amb pintura, escultura, objectes decoratius i mobiliari d’Alta Època i art colonial. Segons l’informe tècnic, va formar part d’un dels retaules més importants pintats a la zona oest de Catalunya cap al 1400.

El conjunt va presidir l’altar fins que, cap al 1765-1769, va ser substituït per un retaule barroc més d'acord amb les tendències del segle XVIII. "Alguns dels compartiments del retaule gòtic van haver de quedar arraconats a l'església, mentre que altres van ser reaprofitats en la construcció d'una calaixera per a la sagristia", han concretat. 

També han explicat que el retaule original ha tornat actualment per una hipotètica reconstrucció a partir dels compartiments coneguts. En el comunicat han informat que diversos canvis de propietaris van propiciar la dispersió del conjunt, que avui es troba repartit entre diferents col·leccions: la ‘Nativitat i la Resurrecció de Crist’ es troben al Museu Maricel de Sitges; la ‘Predicació de Sant Pere i la Caiguda de Simó el Mag’, al Museu de Bellas Artes de Bilbao; i la ‘Crucifixió de Pere’ i una segona part de la predel·la amb ‘L'Ascensió, la Pentecosta i la Coronació de la Verge’, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, mentre que la resta estan en diferents col·leccions particulars. 

A la mateixa subhasta d’aquest dijous també en destaquen el lot 11 amb ‘Santa Bàrbara’ de Gil de Siloé (Bèlgica, circa 1467 - Burgos, 1505), una delicada escultura en fusta tallada, daurada i policromada, de gran semblança amb la Verge amb Nen, en pedra calcària policromada, procedent de la façana de l'arc de la burgalesa Santa Maria la Mayor i que s'exposa al Museu de Burgos. El preu d’aquesta peça oscil·la entre els 30.000 i els 50.000 euros. 

Altres obres que se subhastaran seran el grup escultòric ‘L'Adoració de Reis i pastors’ atribuït a Manuel de Chili amb un valor d’entre 90.000 i 150.000 euros o l'oli sobre coure del mestre mexicà Miguel Cabrera Verge de la Mercè amb ‘Sant Pere Nolasc i Sant Ramon Nonat’ amb un preu estimat entre 18.000€ i 25.000€. Finalment, se subhastarà l’oli sobre tala ‘Sant Josep amb el Nen’, de José Joaquín Esquivel amb un valor entre 14.000 i 18.000 euros.

tracking