SEGRE

VIDEOART CERTAMEN

Albert Bayona repeteix a Nova York amb 'Pandèmia'

L'artista lleidatà exhibeix el seu audiovisual inspirat en la crisi de la covid || Seleccionat a l'Independent Film Festival

Un fotograma de ‘Pandèmia’, del lleidatà Alberto Bayona.

Un fotograma de ‘Pandèmia’, del lleidatà Alberto Bayona.ALBERT BAYONA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sis mesos després que el seu treball audiovisual Pandèmia fos seleccionat al The Psychedelic Film Festival de Nova York, el videoartista lleidatà Albert Bayona tornarà aquesta propera setmana a la ciutat dels gratacels perquè el New York City Independent Film Festival ha seleccionat també aquest singular treball per exhibir-lo en la nova edició del certamen, del 4 a l’11 de juny. Pandèmia, un audiovisual creat el febrer del 2021, compta des de llavors amb un llarg recorregut per festivals de tot el món (vegeu el desglossament). Bayona es va inspirar en dos novel·les clàssiques que el van impactar en el seu dia.

D’una banda, Assaig sobre la ceguesa, que el Nobel portuguès José Saramago va publicar el 1995, en la qual una pandèmia infecta les persones i els provoca la pèrdua de la visió, i per un altre, la novel·la de ciència-ficció postapocalíptica El dia dels trífids, del britànic John Wyndham i publicada el 1951, en la qual la pandèmia està provocada per trífids, híbrids entre plantes i animals i amb autonomia per desplaçar-se lliurement infectant de forma dràstica i a una velocitat exponencial. Per a aquesta creació audiovisual de set minuts de durada, el videoartista va remesclar diverses imatges procedents d’adaptacions al cine i a la televisió d’aquestes dos obres literàries, descarregades d’internet i lliures de drets d’autor. Bayona també va incloure escenes del film de l’alemany Wolf Rilla El pueblo de los malditos, del 1960, adaptació de la novel·la també de Wyndham Els cucuts de Midwich, així com el remake d’aquesta cinta que va dirigir John Carpenter el 1995. Per potenciar l’efecte, Bayona va tenyir de blau i de roig els fotogrames originals en blanc i negre.

Per festivals d’Europa, Àsia i Amèrica El film Pandèmia compta amb una àmplia trajectòria per festivals de mig món. Des de la seua estrena, el vídeo ha estat seleccionat al Loop de Barcelona, el Kursaal de Sant Sebastià, el World Film Carnival de Singapur (on va rebre una distinció), el Tagore de l’Índia o al de San Luis, a l’Argentina.

tracking