SEGRE

AGRICULTURA CULTIUS HERBACIS

Comença la campanya del panís amb preus a la baixa i menys collita

Imatge de collita de panís en una finca de Linyola.

Imatge de collita de panís en una finca de Linyola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La collita del panís ha començat aquesta setmana al pla de Lleida amb els primers treballs a la zona de Linyola i unes perspectives que vénen marcades per una tendència de preus a la baixa que ara no permeten a l’agricultor poder cobrir els costos de producció.

El president de la cooperativa de Linyola, Jaume Pedrós, explica que la producció també serà inferior aquest any, sobretot al municipi, principalment per culpa de la calamarsada de fa un mes i mig que va provocar danys de fins al 50% en algunes finques. Això causarà pèrdues de fins a 4.500 quilos per hectàrea. A la resta de zones de la vall de l’Ebre, tanmateix, la producció serà la d’un “any normal” amb quantitats que se situen entre els 12.000 i 14.000 quilos per hectàrea.

Els preus del panís se situen entorn dels 170 euros per tona, molt baixos per a l’agricultor

La collita a Linyola s’ha avançat uns quinze dies davant un any normal a causa que moltes finques estan afectades pel granís. “Els agricultors temen que el vent o la pluja facin caure les pinyes”, explica Pedrós, que apunta a aquesta causa com el motiu principal que farà que en uns deu dies a Linyola ja estigui tot segat.

Els danys de la pedra en aquest municipi se situen entre el 50 i el 15% i això fa que hi hagi pèrdues que van entre els 4.500 i 1.500 quilos per hectàrea. A més, el fet que les canyes del panís estiguin trencades fa que costi més segar, ja que la màquina ha d’anar més a poc a poc per poder recollir tot el producte.

Al contrari, a les zones de la vall de de l’Ebre on no hi ha hagut cap fenomen meteorològic advers que hagi provocat danys, la producció segons Jaume Pedrós serà d’entre 12 i 14.000 quilos per hectàrea. És la xifra d’un any normal, assegura, ja que a diferència de l’any passat, en el qual la producció va minvar per culpa de la calor que va fer durant el període de la floració, aquest any això no ha passat i, encara que també ha fet calor i no ha plogut, “s’ha pogut regar”.

Quant als preus, Pedrós assenyala que se situen entre 170 i 171 euros per tona, una xifra inferior als costos de producció de l’agricultor, ja que per poder guanyar “alguna cosa digna” el preu no hauria de baixar de 180 euros la tona.

tracking