SEGRE

ENTREVISTA DUANA

«Edullesa és avui una de les duanes més segures»

Joan Serentill s’ha convertit en el nou president d’Edullesa després de setmanes de convulsió a la duana de Lleida, un servei que adverteix que és clau per a la província. De vegades, afirma, “no t’adones de com de necessària és una cosa fins que et falta”. Obre una nova etapa després de l’acomiadament de l’exgerent per presumpta revelació d’informació confidencial de factures d’empreses fructícoles usuàries de la duana. Ara, Serentill afirma que estan recuperant la confiança dels clients d’Edullesa.

«Edullesa és avui una de les duanes més segures»

«Edullesa és avui una de les duanes més segures»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Edullesa va acomiadar el seu exgerent i l’assistent per presumpta revelació d’informació privilegiada de clients de la duana. En quin punt es troben els diferents processos?

Esperem l’acte de conciliació laboral. A més a més, hem demanat al Col·legi d’Enginyers Informàtics una llista d’experts per fer el peritatge informàtic dels discos durs (dels ordinadors des dels quals suposadament remetia informació de trameses de firmes fructícoles usuàries de la duana pel que sembla a un comercialitzador o broker extern). Els Mossos d’Esquadra estan fent, per la seua part, la seua feina (després de la denúncia interposada en aquest sentit).

Com funciona actualment Edullesa?

Durant les dos últimes setmanes estem recuperant volums. Teníem menys trànsits que l’any passat, no vull pensar que fos per la situació de la duana, sinó per la collita més reduïda del sector fructícola, que s’afegeix a la situació (econòmica) del Brasil, que representa més dificultats d’exportació cap aquest país.

Han fet un cop de timó, hi ha una nova gerent... els usuaris responen?

Un dels primers focs a apagar era recuperar la confiança dels usuaris a Edullesa. Vam actuar i amb la nova gerent hem d’aconseguir-ho. Edullesa avui és una de les duanes més segures d’Espanya. Tenim tots els ulls posats sobre nosaltres i no ens podem permetre cap relliscada. Les duanes competeixen entre elles, i sobretot les interiors.

Què ofereix Edullesa sobre la competència?

Sobretot, proximitat. A més, si podem recuperar les hores d’un inspector de Soivre a Edullesa podrem oferir encara més agilitat. Abans de tenir els problemes a la duana comptàvem amb un inspector diàriament, ara hi ha molta feina telemàtica i només tenim inspector un dia a la setmana. Esperem recuperar el servei de seguida.

Edullesa té l’aspiració de treballar amb un nombre més elevat productes?

Va una mica més per llarg, perquè es tracta d’una qüestió d’infraestructures. Estem lluitant per mantenir l’expedició per a campanyes específiques. Parlo de països que requereixen protocols especials en les trameses de fruita. És el cas, per exemple, d’Israel, que demana certificacions de tractaments fets en expedició. Ara els podem fer en instal·lacions de Transports Tarragona, però treballem per poder fer-ho a la mateixa duana. Per aconseguir-ho no es requereix diners, sinó imaginació. A més a més, som inquiets i treballem en les línies mestres per tenir enllestit un pla estratègic a mitjà termini. Parlem de treballar amb més productes i això sí que requereix inversió en infraestructures i haurem de convèncer els socis perquè s’hi impliquin. Parlo, per exemple, d’altres productes agroalimentaris, com ara carn i productes processats.

Pel que fa a nous sectors, en quins estan pensant?

Per exemple, em passa pel cap el de recanvis d’automòbil o empreses de components industrials, tant de Lleida com de Saragossa o la resta d’Aragó. Són coses que hem de contemplar.

Com es poden atreure més clients?

Podem incrementar la zona d’on procedeixen els usuaris d’Edullesa i plantejar més serveis. Per exemple, a la duana de Vilamalla vénen de Múrcia o Alacant, d’on arriben els camions, fan la parada de descans i surten amb el tacògraf net. Actualment estem estudiant en quin radi d’acció podem oferir el mateix. La línia d’autofinançament de la duana (tancar el balanç anual sense pèrdues) se situa entre els 3.900 o 4.000 trànsits (camions) anuals, i l’any passat vam acabar l’exercici amb 3.300. Un increment d’un 20 per cent és possible.

Però a Lleida també tenen recorregut en la recerca de nous usuaris...

Tenim al cap visitar diferents centres duaners que siguin semblants al nostre per veure en quines coses podem millorar i també és molt important mirar a dins de casa. Hi ha accionistes d’Edullesa que no fan anar la duana i voler preguntar-los si no és d’utilitat per a ells o si podem implementar mesures perquè ho sigui. Per exemple, em passa pel cap la cervesera San Miguel. És possible que puguem trobar trànsits a prop de casa. Amb tot, he de dir que Edullesa és una de les duanes més actives d’Espanya, el volum de trànsits amb què compta no és menyspreable.

Amb quin personal compta Edullesa en aquests moments?

Pel que fa a personal fix, comptem amb la nova gerent, Irene Marqués. Per una altra banda, hi ha l’agència duanera de servei al trànsit, dos inspectors de fitosanitaris a temps parcial, igual que un de Soivre.

tracking