SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Sindicats i partits insten a igualar les indemnitzacions per acomiadament

La ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez.

La ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que considera il·legals les diferents indemnitzacions per acomiadament de treballadors temporals i fixos, ha disparat les lectures sobre qui afecta (interins, temporals o tots dos) un possible caràcter retroactiu i la modificació de la legislació laboral. La resolució ha generat controvèrsia i sindicats i partits demanen adequar la legislació laboral a la sentència, i per la seua banda el Govern central estudia l’impacte d’una sentència que declara discriminatori el sistema espanyol d’indemnitzacions, en especial per als interins (300.000 a Espanya), que fins ara no cobraven indemnització quan finalitzaven el contracte. Una altra de les conseqüències de la sentència és el possible caràcter retroactiu, que podria suposar l’obertura d’una successió de reclamacions per part de treballadors interins i temporals amb contractes que finalitzin a partir d’ara o hagin cessat en un termini no superior a un any.

El Govern en funcions va avançar que analitzarà l’impacte en la seguretat jurídica de les relacions laborals, si bé va avançar que creu que els seus efectes són, essencialment, per als treballadors interins.

La sentència de la UE sobre indemnitzacions podria tenir caràcter retroactiu d’un any

El PSOE, al seu torn, va apressar a adaptar la llei a la resolució de la UE sense rebaixar la indemnització per acomiadament dels fixos, mentre que Podem va reclamar a la ministra d’Ocupació en funcions, Fátima Báñez, que vagi al Congrés per adaptar la sentència de la UE a la llei. Una petició igual va reclamar també CDC.

Ciutadans va defensar que en l’acord d’investidura amb el PP ja s’abordava aquest assumpte, i es resolia amb l’establiment d’un únic contracte temporal amb condicions semblants per a tothom.

CCOO i UGT van expressar la seua “màxima” satisfacció davant d’una sentència que, van dir, “esmena la plana” a la reforma laboral i posa “negre sobre blanc” en el principi d’igualtat de les relacions laborals. Tanmateix, per a la patronal CEOE la sentència no obliga a fer cap tipus de canvi a la normativa espanyola i consideren que té errors de concepte.

Un 15% dels treballadors a Lleida té contracte eventual Lleida és la província catalana amb més nombre de treballadors amb contracte fix. El 85% dels assalariats tenen aquesta modalitat de contractació, davant d’un 15% que són temporals. A les comarques lleidatanes hi ha 149.674 assalariats (segons dades del primer trimestre d’aquest any), dels quals 126.554 són indefinits i 23.120, eventuals. En el conjunt de Catalunya, els treballadors amb contractes eventuals representen un 19%. Lleida a més és l’única província catalana en què la contractació indefinida creix, encara que només sigui en un 1% i 1.290 treballadors, mentre que la contractació eventual es va contreure un 32,6%, la qual cosa representa 11.187 contractes. A Catalunya, al contrari, la contractació indefinida cau un 10,3% i 242.022 assalariats.

tracking