SEGRE

LLEIDA

Agricultura obligarà el sector a informar del preu de la fruita per assegurar-ne la fiabilitat

La declararà producció d’interès estadístic i caldrà millorar la circumscripció econòmica i la comercialització || A partir del gener, hi haurà inspeccions per comprovar que les dades són reals

L’alcalde, Àngel Ros, i la consellera Meritxell Serret van inaugurar la jornada d’economia circular.

L’alcalde, Àngel Ros, i la consellera Meritxell Serret van inaugurar la jornada d’economia circular.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, Antoni Díaz, va avançar ahir que a partir del gener el sector haurà d’informar l’administració sobre els preus de la fruita que s’estudien en cada moment amb l’objectiu de garantir-ne la transparència, de manera que es donaran referències més segures i s’evitaran errors com el de la setmana passada a Mercolleida, quan es va marcar la cotització de la poma golden per sota del que va estimar el sector (de 25 a 30 cèntims el quilo per a calibres de 70 i més, que després va ser rectificat a l’alça). La Generalitat declararà la fruita com a “producció d’interès estadístic”, al costat del conill i la fruita seca, fet que permetrà “demanar a les centrals tota la informació sobre preus, quilos i categories” de la producció. “Si no es dóna la informació, serà punible, i hi haurà inspeccions regulars per comprovar que les dades són reals”, va afegir. Aquesta mesura juntament amb la declaració de Catalunya com a circumscripció econòmica i l’observatori de preus hauran de contribuir a millorar la comercialització, segons va explicar el director general en una jornada sobre la recuperació dels preus de la fruita. Díaz va animar Afrucat, associació majoritària d’empresaris del sector, a agilitzar la circumscripció econòmica.

La consellera Meritxell Serret va traslladar la petició al sector en una reunió posterior en què es va acordar treballar per fixar els criteris amb què aquesta circumscripció regularà la producció quan entri en funcionament. Aquest mecanisme ha de permetre millorar la comercialització de la fruita i enfortir el productor davant de les demandes de la distribució.

Durant la jornada es va destacar la necessitat de fomentar la relació entre productor i consumidor. Així, es va exposar que el consum creix un 30% si s’indica que la fruita és dolça. Una altra dada és que de cada cent varietats de préssec valorades per l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries (IRTA) només set acaben tenint èxit de cara a la comercialització.

Durant una jornada que va ser inaugurada ahir per la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i organitzada pel Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, es va posar sobre la taula que la Unió Europea destina fins a 650 milions d’euros en l’horitzó 2020 a un programa sobre economia circular, que compta també amb uns altres 5.500 milions d’euros per dur a terme polítiques de millora de la gestió de residus als països membres.

El responsable de fruita dolça d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, va apuntar ahir a una recuperació de preus de préssec i nectarina en relació amb l’any passat encara que va témer que no compensin les dos campanyes anteriors de males liquidacions. Quant a poma i pera, va assenyalar que hauran d’esperar a la venda a l’hivern, però “la gala ha sortit amb preus bastant correctes i la golden, bastant bé, però amb calibres grans”. En aquest punt, Gorgues va reiterar les crítiques del sindicat a la cotització de Mercolleida la setmana passada, que va qualificar d’“irreal”, va dir que “ha fet molt mal” i va demanar responsabilitats. Quant al consum, el sindicat agrari ha detectat una lleugera millora, dels 4 o 5 quilos per persona i any el 2015 a “entre 6 i 8” aquest any, encara que “molt lluny dels 24 d’Itàlia”. Gorgues va assegurar que a les campanyes del 2014 i el 2015 el preu de la fruita dolça es va enfonsar entre un 30 i un 50% a la llotja i va reclamar un nou pla de reconversió varietal.

D’altra banda, va criticar la retallada d’un 10% dels ajuts per cobrir les assegurances del sector agrari i va afirmar que es tradueixen en el fet que les pòlisses s’encareixin un 25%. Va assenyalar que aquest extrem “pot posar en perill les explotacions i el seu compte de resultats”.

Durant la jornada, el conseller delegat de Mercolleida, Francesc Ollé, va intervenir i va explicar com es determina el preu de la fruita a la llotja, després de la polèmica d’aquesta setmana per una cotització de la poma golden que el sector va considerar massa baixa. Va admetre l’error (de fet, poc després va corregir el preu a l’alça i el va passar de 38 a 42 cèntims) però va dir que “no existeix una primera taxació entre productor i central d’origen” que serveixi de referència. Va reclamar, en aquest sentit, al sector dades fiables. La seua intervenció va ser contestada, entre d’altres, pel coordinador d’UP al Segrià, Josep Cabré, que va fer de moderador durant la jornada i va titllar la primera cotització de la setmana passada d’“indigna” per al sector. La intervenció d’Ollé va donar lloc a certa confusió, ja que al culminar va insinuar que havia posat el seu càrrec a disposició del president de Mercolleida, Àngel Ros. Tanmateix, després de la jornada va negar que hagués presentat la dimissió, encara que diversos assistents així ho havien entès. L’ajuntament de Lleida considera que la rectificació del preu i les disculpes posteriors van ser suficients i va reiterar que no hi haurà canvis en la direcció de la llotja. El conseller delegat va puntualitzar que el càrrec sempre està a disposició del president de la llotja i va concloure la polèmica.

Ajuts milionaris a l’economia circular i a produir menys residus El concepte d’economia circular guanya pes entre el sector primari al prioritzar una nova manera de produir que accentua la reutilització, l’aprofitament dels aliments i la reducció dels residus, que són vistos també com una font d’energia.

L’alcalde, Àngel Ros, i la consellera Meritxell Serret van inaugurar la jornada d’economia circular.

L’alcalde, Àngel Ros, i la consellera Meritxell Serret van inaugurar la jornada d’economia circular.

tracking