SEGRE

PORCÍ BALANÇ

El porcí s’enfila a màxims i el sector espera tancar l’any amb beneficis

Després d’aconseguir un marge positiu de 27 cèntims per quilo a mitjans de setembre, els preus tendeixen a baixar || Gràcies a les exportacions i una menor oferta europea

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector del porcí lleidatà viu una situació diametralment diferent de l’ocorreguda l’any passat per aquestes dates, amb preus en màxims al setembre i amb l’esperança entre els ramaders de tancar l’any en positiu davant dels números rojos de finals del 2015. Fa dotze mesos, l’augment de la producció als països de la Unió Europea va provocar que les cotitzacions de la carn de porc caiguessin en picat i se situessin per sota dels costos de producció. Un any més tard, gràcies a la recuperació dels preus des del mes de maig passat, gràcies a una forta demanda de la Xina als mercats internacionals, el sector té un matalàs que li permet estar per sobre dels costos de producció. Al setembre, una data atípica, es va arribar al preu màxim de l’any a la llotja de Mercolleida, amb una cotització d’1,325 euros per quilo de carn de porc viu. Això ha proporcionat als ramaders, segons dades de la conselleria d’Agricultura, un marge de 27 cèntims d’euro per quilo, la qual cosa fa que si la tendència canviés i s’assemblés a la que es va patir l’any passat, amb una caiguda constant de les cotitzacions, gràcies a aquest matalàs es podria arribar encara a tancar l’any en positiu, segons les organitzacions agràries.

Per a Rossend Saltiveri, d’Unió de Pagesos, l’estiu del 2016 ha sigut atípic, ja que no s’havia donat mai el preu màxim al setembre. Això s’ha degut al fet que l’inici del mes passat va ser molt calorós i va contenir els pesos dels porcs. Afegit a això, la producció europea també va baixar i l’exportació segueix a l’alça. Per aquest motiu, espera que, malgrat les últimes baixades de les cotitzacions, els productors de porcí puguin tancar l’any amb un saldo positiu i no com es va tancar l’any 2015, amb preus de saldo.

En la mateixa línia, Joan Graells, d’Asaja, va explicar que aquest estiu ha sigut “plàcid” en comparació a l’any passat i que ara s’haurà d’observar com es comporten els preus a la tardor. Així mateix, va lamentar que els preus del pinso per a porcí estan una mica per damunt dels esperats.

D’altra banda, aquest divendres, l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca organitza la tercera edició del seu Fòrum Porcí Internacional, que comptarà amb la presència del comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan.

tracking