SEGRE

ENTREVISTA AGRICULTURA

«El Segarra-Garrigues hauria de ser una aposta de país»

«El Segarra-Garrigues hauria de ser una aposta de país»

«El Segarra-Garrigues hauria de ser una aposta de país»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quins seran els eixos del nou consell rector de la Denominació d’Origen Garrigues?

Els principals eixos són la promoció de l’oli i la seua certificació. A més, alhora promous també el territori. Quan es va crear la Denominació d’Origen va ser per promocionar el producte i conseqüentment aconseguir un valor afegit, si no, no tindria sentit.

Quants socis tenen i quina producció engloben sobre el total de la zona?

Som 21 cooperatives de 24 pobles. Representem el 66% de tota la producció d’oli de les Garrigues, Segrià sud i Urgell sud. En relació amb les denominacions d’origen, el 66% és una producció important.

Què poden oferir per incorporar les cooperatives i molins que no estan integrats?

Penso que en la Denominació d’Origen, el bàsic és la qualitat com a objectiu. Avui dia no n’hi ha prou amb dir que tens un bon producte, si no que l’has de certificar i per això estan les denominacions d’origen. S’ha de tenir en compte que els paràmetres en la Denominació d’Origen són més restrictius que la normativa normal, per això demostres que el producte té una qualitat i, a més, se certifica d’on prové aquest producte. Tu pots dir que el teu oli és de les Garrigues, però si no ets a la Denominació d’Origen, ningú t’ho certifica.

Han començat ja els contactes per atreure nous socis?

Sí, de fet ja tenim un nou soci, Fruits de Ponent. També hem començat a parlar amb altres possibles associats però encara no hem tingut gaire temps.

Quines previsions de collita tenen tenint en compte l’afectació de la sequera?

Hi ha molta afectació, durant els propers dies sabrem les quantitats exactes. Abans de les pluges de la setmana passada, l’afectació era del 80 per cent, ara potser el percentatge ha disminuït una mica. El que sí que tenim clar és que la previsió serà molt més baixa que la de l’any passat. En aquesta collita se salvaran les finques que compten amb reg de suport perquè l’oliva ha tingut un creixement normal, però a les zones de secà el 50% ja està perdut.

Com valora la política de regadius de la Generalitat de Catalunya?

Des que es va formar la direcció de la DO hem parlat amb tots els partits polítics, menys la CUP, perquè consideren que el canal Segarra-Garrigues no té importància. Nosaltres pensem que el canal és la base del desenvolupament d’aquestes comarques perquè ens pot donar seguretat a la producció i als mercats. Tenim un canal magnífic però tan sols falta portar l’aigua als camps. Aquest és el principal problema ara. Hauria de ser una aposta de país i no ho és. Amb el canal garanteixes el futur de les comarques i sense aquest no hi ha futur, és així de clar. Ens expliquen que no hi ha pressupost, però nosaltres pensem que simplement l’han deixat de banda. Un canal com aquest té molt retorn a nivell econòmic, a més, sempre diuen que Lleida és una potència agroalimentària, però si ho volem ser, sense el canal Segarra-Garrigues no serem el que podem ser. Un altre problema important que veig és el relleu generacional. Les zones que tenen reg de suport ja compten amb joves que hi comencen a treballar perquè hi veuen futur. A les zones que no tenen reg, la majoria de pagesos estan jubilats i els joves no hi volen treballar. La joventut està molt preparada i no entenc com el relleu generacional no és tampoc una aposta de país. Sempre hem estat a la cua, si a Barcelona ho necessitessin, ja l’hi haurien concedit. Aquest any podem perdre per la falta de reg l’augment del 10 per cent de vendes que vam registrar des de fa tres anys i a més, el que produeixes enguany ho pots perdre el següent. Tenim un greu problema, a Espanya s’aposta molt per l’agricultura, aquí sobrevivim. On són els polítics de Lleida?

Tenen previst plantejar de nou una possible ampliació de la zona de la DO?

L’ampliació significa evolucionar i si no ens adaptem als temps que corren, estem morts. Plantejarem l’ampliació a les cooperatives i si hi ha consens ho tirarem endavant. Si no, no.

Una de les aspiracions de la Denominació és comptar amb un panell de tast oficial. Com respon la conselleria sobre aquesta qüestió?

És complicat i al departament d’Agricultura no li fa gaire gràcia perquè temen que ens “carreguem” el panell de Reus, l’únic que hi ha a Catalunya. Ens trobem que quan estem en campanya no hi ha prou capacitat per tastar les proves que s’envien i no podem envasar l’oli sense els resultats, que tarden unes tres setmanes i no podem esperar perquè no és operatiu. Necessitem un panell de tast, no es tracta d’un caprici.

tracking