SEGRE

SUCCESSOS

Morir per excés de feina, una xacra que persisteix al Japó

Una jove va arribar a treballar 105 hores extres el mes anterior a la seua mort

Morir per excés de feina, una xacra que persisteix al Japó

Morir per excés de feina, una xacra que persisteix al Japó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El suïcidi d’una empleada de 24 anys que no podia suportar les seues llargues jornades laborals ha reobert al Japó el debat entorn del "karoshi" o mort per excés de feina. Un lacra que el país no aconsegueix deixar enrere.

Matsuri Takahashi va entrar a treballar en el gegant de la publicitat Dentsu l’abril de 2015, després de graduar-se a la prestigiosa Universitat de Tòquio. Set mesos després, el dia de Nadal, es va suïcidar saltant pel balcó d’un edifici de la seua companyia.

La jove, que va ser contractada al departament d’anuncis online després d’un període de prova, va deixar constància de les dures condicions de treball al seu compte de Twitter, on detallava jornades de fins 20 hores diàries.

"Una altra vegada, he de treballar dissabte i diumenge. Sincerament, em vull morir" o "El meu cos i ment estan totalment destrossats", són alguns dels missatges que la jove va tuitejar dies abans d’acabar amb la seua vida.

Una inspecció de treball ha certificat que va arribar a treballar 105 hores extres el mes anterior a la seua mort.

La seua mare, Yukimi Takahashi, assegura a més que la seua filla va ser assetjada pels seus superiors, uns dels quals li retreia la seua falta de feminitat per no pentinar-se i el que tingués els ulls rojos per la falta de son.

Les autoritats van establir a començaments de mes que es tractava d’un cas clar de "karoshi", el terme japonès per a la mort derivada de l’excés de feina que afecta sobretot homes entre els 30 i els 40 anys en llocs de direcció.

No era la primera vegada que un problema d’aquest tipus posava en evidència a la poderosa Dentsu i tampoc l’última. Dies més tard es va establir que la mort el 2013 d’un altre treballador de 30 anys de la mateixa companyia es va deure també a l’excés de feina.

La seu l’agència de publicitat va ser registrada el 14 d’octubre i ara serà la justícia la que decidida si aquestes pràctiques era generalitzades.

"És extremadament inacceptable que una empleat dormi dos hores al dia per excés de feina com sembla que va passar. Però per desgràcia és una pràctica que es pot considerar massa habitual en les empreses japoneses", explica a Efe Syozo Yamada, professor de dret laboral del la Universitat de Chuo de Tòquio.

Més de 2.000 suïcidis relacionats amb problemes laborals

Gairebé el 23 per cent de les corporacions nipones reconeixen que els seus empleats poden arribar a treballar més de 80 hores extres al mes, segons un informe sobre els casos de "karoshi" publicat a començaments d’octubre pel Govern.

El document assenyala a més que dels 24.000 suïcidis registrats en el Japó l’any passat, 2.159 estaven relacionats amb problemes laborals com el cansament o l’assetjament.

"Tradicionalment al Japó el treball no s’ha entès com una càrrega si no com una virtut. A més encara existeix la idea que la lleialtat a l’empresa és la total dedicació al treball, fora d’horari i fins i tot els caps de setmana," explica Yamada.

En la tercera economia mundial es consumeix de mitjana només el 40 per cent de les vacances pagades i quan un treballador pren dies lliures, és costum demanar disculpes als seus companys.

Alhora, el sistema d’hores extres del Japó és dels més barats del món - un 25 per cent sobre la jornada normal- pel que es tendeix a abusar d’elles en comptes de contractar nous empleats.

Per a aquest expert és important canviar la mentalitat dels caps i els empresaris, ja que la majoria no són conscients que el "karoshi" és un problema que pot donar-se a les seues oficines i fàbriques i que un dels seus empleats podria ser el següent en suïcidar-se.

El Govern, davant de la gravetat de la situació, va aprovar l’any passat una llei per frenar l’epidèmia de l’excés de feina, que apunta sobretot a la necessitat de limitar les hores extres legals.

"Es tracta d’una llei que reconeix que existeix el fenomen i parla de la responsabilitat per part de les autoritats, encara que no estableix mesures concretes com limitar clarament o encarir les hores extres, la qual cosa la fa molt poc efectiva", considera Yamada.

tracking