SEGRE

UE ECONOMIA

La CE insta ara els països a invertir més sense deixar els ajustaments

Suggereix als estats de l’eurozona un estímul fiscal de 50.000 milions || La UE confirma que no congelarà els fons europeus a Espanya per incomplir el dèficit

El comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici.

El comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va demanar ahir als països de l’eurozona un estímul fiscal de 50.000 milions d’euros, un primer pas cap a una política expansiva que està lluny de suposar l’abandó del camí d’ajustaments emprès durant la crisi per corregir les desviacions pressupostàries. “Augmentar les inversions, continuar les reformes estructurals i assegurar polítiques fiscals responsables” són els tres elements del “triangle virtuós” que conforma la política econòmica europea, segons el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis.

L’objectiu d’aquesta expansió “moderada”, diu Brussel·les, és apuntalar la recuperació econòmica que no acaba d’enlairar-se –creixement lent, alts nivells de deute i atur, baixa inflació– i donar suport a la política monetària expansiva del Banc Central Europeu, que ha estat un dels principals motors.

Encara que es tracta d’una recomanació, apunta a un canvi de rumb respecte a la política d’estricte control pressupostari que ha mantingut Brussel·les des de l’inici de la crisi.No obstant, arriba després de diversos intents previs de convèncer països com Alemanya que inverteixin més per ajudar a remuntar l’economia, no només la germànica, sinó també la dels seus socis.

El pas que ha fet Brussel·les posa formalment sobre la taula la necessitat que els països que tenen superàvit o “més marge fiscal” adoptin polítiques econòmiques expansives i obligarà els socis a discutir-la.

D’altra banda, Brussel·les va confirmar que no congelarà fons europeus a Espanya malgrat haver incomplert l’any passat l’objectiu de dèficit, després d’haver analitzat l’informe de “mesures efectives” que va remetre al Govern per corregir la desviació de les administracions públiques. Els socis del club comunitari ja van cancel·lar el mes d’agost una multa a Espanya que hauria ascendit al 0,2 per cent del PIB, uns 2.000 milions. Paral·lelament, la Unió Europea va advertir Espanya per l’elevat nivell d’endeutament, tant públic com privat, per la seua encara alta taxa de desocupació, que es tradueix en una reducció “lenta” de la pobresa, i per una “molt negativa” posició d’inversió internacional.

tracking