SEGRE

RAMADERIA SANITAT

Avança la vacunació contra la llengua blava al Segrià

Després de prioritzat el Pirineu, i ja arriba gairebé al 60% en oví || Totes les comarques superen el 70% de vacunacions en boví

Imatge d’ovelles en una fira del Solsonès.

Imatge d’ovelles en una fira del Solsonès.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vacunació del bestiar oví al Segrià contra la llengua blava ja supera la meitat de la cabanya immunitzada i se situa en el 57% de cobertura, segons les últimes dades disponibles de la conselleria d’Agricultura.

D’aquesta manera, avança l’aplicació de la vacuna a l’esmentada comarca, ja que havia quedat endarrerida al prioritzar-se les comarques pròximes a França per la presència del virus al país gal.

Agricultura va alertar que els ramaders que no vacunin s’enfronten a multes entre 500 i 3.000 €

A més, des de l’inici de la seua aplicació el passat 2 de febrer ja s’ha vacunat un mínim del 70% de l’oví i boví a la resta de les comarques lleidatanes. Només a l’Alta Ribargorça i la Val d’Aran estan proveïdes del tot i el Pallars Sobirà té el 100% de l’oví immunitzat.

En concret, la vacunació en oví s’ha situat en el 84%, hi ha 128.100 caps vacunats d’un cens de 152.665 i en boví és del 78,8%, 175.261 de vacunats d’un total de 222.312.

Per a l’aplicació de la vacuna, Agricultura va explicar que s’ha prioritzat el subministrament de la vacuna, per part de veterinaris habilitats, a les comarques pròximes a França per la presència del virus al país gal. Això explica que el bestiar de les comarques del Pirineu estigui pràcticament vacunat al 100% o s’hi atansa, com és el cas del Solsonès (84%) o el Pallars Jussà (89%). A més, totes les províncies superen el 70% de la cobertura del cens de boví.

A la taula sectorial de l’oví del 10 de novembre, la conselleria va avisar que els ramaders que no vacunin contra el virus de la llengua blava s’enfronten a sancions econòmiques. Segons la legislació, a partir de 100 caps no vacunats, la multa és de 500 euros i, a partir de 500 caps sense vacunar, oscil·la entre 1.000 i 3.000 euros.

Per la seua part, el president de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum, Francesc Batalla, ja va denunciar pèrdues econòmiques que pateixen els ramaders com a conseqüència de l’aplicació de la vacuna. Va assegurar que es produeixen habitualment morts d’animals i avortaments.

tracking