SEGRE

Lleida és una de les províncies més inflacionistes durant el novembre

Després d’augmentar els preus el mes passat mig punt i situar l’IPC en l’1,2% en el
que va d’any || La inflació a Ponent, en positiu per tercer mes consecutiu

Lleida és una de les províncies més inflacionistes durant el novembre

Lleida és una de les províncies més inflacionistes durant el novembre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Índex de Preus de consum (IPC) de Lleida va registrar un creixement interanual del 0,9 per cent el mes de novembre, un dels més alts de tot l’Estat, només superat per Barcelona (+1%), segons les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Així, la inflació a la província se situa en positiu per tercer mes consecutiu (0,3% al setembre i 0,8% a l’octubre).

En termes mensuals, els preus a les comarques lleidatanes van pujar el 0,5% al novembre respecte a l’octubre a causa principalment de la carestia del vestit i calçat (+5,8%) i en menor mesura de l’habitatge (+0,7%); el parament (+0,35); aliments i begudes no alcohòl iques (+0,2%); begudes alcohòliques i tabac i altres béns i serveis amb un augment cada un del 01%, mentre que els hotels, cafès i restaurants van disminuir un 0,7%, el transport un 0,3 per cent i la resta de subgrups (medicina, comunicacions, lleure i cultura i l’ensenyament) van veure inalterats els seus preus al novembre. A Catalunya, l’IPC va pujar tres dècimes el passat mes de novembre respecte a l’octubre per  l’augment dels preus del vestit i el calçat, principalment, mentre que la taxa interanual es va situar en l’1,1%. 

Per la seua banda, a nivell estatal la inflació interanual es va mantenir en el 0,7% al novembre perquè els lleugers  increments de preus de la major part de la cistella de la compra van ser continguts per l’abaratiment dels carburants.

La dada, que confirma el que va avançar l’INE el passat dia 29 de novembre, suposa que els preus es van incrementar per tercer mes consecutiu, una cosa que no passava des del juny del 2014. 

L’únic grup amb influència negativa el mes de novembre va ser el de l’energia, en què els preus van créixer l’1,4% (tres dècimes menys que a l’octubre), a causa de l’impacte de l’abaratiment de carburants i lubricants i malgrat l’encariment del transport aeri. Van tirar a l’alça el lleure i la cultura, en què els preus cauen l’1,6% (tres dècimes menys). També els aliments i begudes no alcohòliques van millorar la taxa anual, una dècima, fins a pujar el 0,4%. 

Des del Govern, la secretària d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa, Irene Garrido, va considerar que les dades mostren que “l’economia espanyola viu una fase de robust creixement compatible amb l’estabilitat de preus” actual. Segons UGT, els increments salarials han de ser superiors als de la inflació. Així doncs,

davant de la previsió d’un augment mitjà de l’IPC per al 2017 d’1,3%, els salaris haurien de créixer l’any que ve per sobre d’aquest percentatge. Al seu torn, CCOO va instar a enfortir la negociació col·lectiva perquè els treballadors participin dels beneficis empresarials de manera que s’acabi amb la precarietat de l’ocupació. 

tracking