SEGRE

LABORAL EMPRESES

Les empreses paguen en acomiadaments el mateix per sentència i conciliació

Fins al mes de setembre del 2016, els treballadors lleidatans van cobrar de mitjana uns 13.000 euros || UGT demana a Rajoy més mesures contra l’emigració laboral

Imatge de dijous passat, quan CCOO i UGT es van mobilitzar a Lleida en defensa del treballador.

Imatge de dijous passat, quan CCOO i UGT es van mobilitzar a Lleida en defensa del treballador.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses lleidatanes van pagar, entre els mesos de gener i setembre d’aquest any, una mitjana d’uns 13.000 euros en acomiadaments favorables al treballador tant per sentències com per conciliacions, d’acord amb les últimes dades publicades pel ministeri d’Ocupació.

En concret, 161 sentències favorables a l’empleat van ser resoltes per la justícia i les empreses van pagar una mitjana de 13.016 euros per treballador. D’altra banda, 220 acomiadaments van ser resolts per conciliació i les firmes van desemborsar una quantitat mitjana de 13.058 euros per empleat.

Tanmateix, en el mateix període del 2015, les empreses no van pagar el mateix per sentència que per mediació. Als tribunals van abonar de mitjana 21.933 euros per treballador a un total de 264 empleats, davant els 9.979 euros de mitjana per mediació a un total de 252 persones.

En un altre ordre de coses, UGT va exigir al Govern central, després de recordar que la pèrdua de població es deu a una emigració forçada, un canvi en la política laboral i social perquè les persones no es vegin obligades a abandonar l’Estat espanyol per atur, precarietat laboral o pobresa.

UGT va demanar al Govern que dissenyi, juntament amb els interlocutors socials, una política que faciliti el retorn dels que han emigrat a l’exterior i vulguin tornar a Espanya i que integri mesures “específiques” adaptades per a perfils personals i laborals i faciliti també la reincorporació al mercat de treball.

El sindicat denuncia, a més, que s’anomeni mobilitat exterior l’emigració forçada per la pobresa o per l’atur.

madrid

El cost laboral mitjà per treballador i mes (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) es va situar en 2.444,80 € en el tercer trimestre de l’any, la qual cosa suposa un descens del 0,5% respecte al mateix període del 2015, la caiguda més gran en dos anys, segons l’INE. El cost laboral es compon del cost salarial i dels altres costos. En el tercer trimestre de l’any, el cost salarial (que comprèn totes les remuneracions) va baixar un 0,3% respecte al tercer trimestre del 2015, i es va situar en una mitjana de 1.804 € per treballador i mes. Excloent-ne el factor variable dels salaris (pagaments extraordinaris i endarrerits), s’obté el cost salarial ordinari, que en el tercer trimestre va baixar un 0,1%, fins als 1.642,64 euros. Per la seua part, UGT va denunciar que les empreses paguen ara 12 euros menys de mitjana per cada treballador que fa cinc anys. “Les empreses no només paguen menys salaris als treballadors, sinó que aporten menys a la Seguretat Social i paguen menys indemnitzacions per acomiadament, i no només perquè en aquesta fase expansiva acomiaden menys que en els anys centrals de la crisi, sinó perquè la reforma laboral va facilitar molt aquests acomiadaments”, al·lega.

Manifestació avui a Madrid pels límits imposats al diàleg socialEls sindicats CCOO i UGT culminen avui a Madrid la seua campanya de mobilitzacions per protestar pels límits imposats pel Govern central al procés de diàleg social, després de celebrar més de seixanta concentracions i manifestacions a tot Espanya durant aquesta setmana (dijous passat va tenir lloc la de Lleida). Sota el lema “Les persones i els seus drets, el primer. Defensa’ls”, els sindicats demanen un diàleg social obert i amb continguts i no una negociació “de cartró pedra”, com la que denuncien que fins ara han tingut amb el Govern. La protesta té per objectiu “exigir més i millor ocupació”, salaris “dignes”, pensions “suficients i sostenibles” i una renda mínima contra la pobresa i la desigualtat. Tant un sindicat com l’altre han advertit que aquestes mobilitzacions “no seran les últimes” si l’Executiu no dóna espai al diàleg.

Imatge de dijous passat, quan CCOO i UGT es van mobilitzar a Lleida en defensa del treballador.

Imatge de dijous passat, quan CCOO i UGT es van mobilitzar a Lleida en defensa del treballador.

tracking