SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Lleida ‘exporta’ treballadors amb qualificació de serveis i indústria

La construcció i l’agricultura, per la campanya de la fruita, atreuen empleats a la província || Durant el tercer trimestre de l’any, segons dades del SEPE

El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, ahir a l’arribar a la comissió del ram al Congrés.

El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, ahir a l’arribar a la comissió del ram al Congrés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sortida de treballadors de la província per buscar fora una feina es manté a pesar de la millora de les grans xifres macroeconòmiques. Així queda de manifest en les dades sobre mobilitat del tercer trimestre fetes públiques pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), el substitut de l’antic Inem. En concret, la província exporta personal dels sectors de la indústria i dels serveis, mentre que n’arriben més dels que se’n van per ocupar-se en la construcció i l’agricultura, segons l’informe corresponent al tercer trimestre de l’any.

En concret, entre els mesos de juliol i setembre, van arribar 548 treballadors d’altres províncies per ocupar-se en indústries locals, però en van sortir 991. És a dir, se’n van anar 443 més dels que van entrar.

En el cas del sector serveis, el saldo negatiu és de 838 empleats. En aquest cas, el moviment de treballadors és molt elevat, ja que en van arribar a empreses de Lleida 5.610, davant dels 6.448 que van buscar una oportunitat laboral en altres províncies.

En el cas de l’agricultura, s’ha de tenir en compte que parlem dels mesos d’estiu, els tres més forts de contractació tant en la recollida de la fruita com en les cooperatives i centrals de confecció d’aquesta. De fet, històricament, el tercer trimestre és el de més moviment laboral de forma reiterada al mercat local per la fruita.

Aquesta realitat es tradueix en l’arribada de 10.268 persones, mentre que unes altres 3.462 van abandonar la província. Parlem d’un saldo d’arribades de 6.806 temporers.

Pel que fa a la construcció, van arribar 194 treballadors més dels 309 que van buscar una oportunitat al mercat laboral fora de les comarques de Ponent. L’anàlisi del SEPE permet també conèixer els perfils laborals que més ha exportat la província i crida l’atenció que són precisament els de més qualificació. Directius d’empreses i administracions reflecteix un saldo negatiu de 3 persones, els tècnics professionals científics i intel·lectuals assoleix els 258, als quals s’afegeixen uns altres 31 de tècnics i professionals de suport.

També van sortir de Lleida 222 treballadors més dels que van entrar en el perfil laboral d’administratius i uns altres 903 treballadors dels serveis de restauració, personals, protecció i venedors de comerç.

Al contrari, el saldo entre entrades i sortides és positiu en treballadors qualificats d’agricultura (239), artesans, treballadors qualificats d’indústries manufactureres, construcció i mineria (58), operadors d’instal·lacions i maquinària i muntadors (190) i treballadors no qualificats (5.526).

En aquest últim grup s’emmarcaria bona part dels temporers de la campanya de la fruita, tant els empleats al camp com aquells que envasen el producte a les centrals locals.

El Govern central creu que anar a l’estranger enriqueix els jovesEl ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, va assegurar ahir que els joves que han sortit d’Espanya a estudiar o a buscar feina com a conseqüència de la crisi mostren “inquietud, amplitud de mires i adaptabilitat a nous horitzons”. “Anar fora enriqueix”, va proclamar en resposta a una pregunta de Podem al Congrés. Davant de la polèmica generada per les seues paraules, amb dures crítiques tant de socialistes com de Podem, el ministre es va ratificar hores després en el fons del seu missatge, encara que va matisar que preferiria que ningú no abandonés Espanya obligat.

tracking