SEGRE

CONSUM BANCA

Reclamar despeses d’hipoteques

Adicae presentarà una reclamació extrajudicial sobre costos dels crèdits a la banca || Denuncia “frau massiu” per cobraments indeguts a clients

Imatge de la seu central del Banc d’Espanya a Madrid.

Imatge de la seu central del Banc d’Espanya a Madrid.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances d’Espanya Adicae va convidar ahir els consumidors a unir-se a la reclamació extrajudicial que presentarà a les entitats financeres i el Banc d’Espanya sobre les despeses hipotecàries.

Adicae va presentar les iniciatives que portarà a terme arran del “frau massiu de la banca pel cobrament indegut de despeses de formalització de les hipoteques”.

I tot plegat, després que el desembre del 2015, la Sala Social del Tribunal Suprem declarés nul per abusiu que el pagament total de les despeses de la constitució dels préstecs hipotecaris correspongués al consumidor.

No obstant, alguns jutjats com el de Primera Instància número 11 d’Oviedo han desestimat recentment la petició d’un client que reclamava les quantitats aportades en concepte d’impostos per la formalització de la hipoteca al considerar que aquesta càrrega li correspon al beneficiari del préstec i no al banc.

En aquest sentit, Adicae demana “prudència” en el moment de reclamar, ja que no totes les despeses de la constitució d’una hipoteca les ha de pagar el banc, que només hauria d’abonar els de notaria o registre, que suposa un 10% del total, o uns 300 euros.

La llei de segona oportunitat, amb pocs resultatsLa coneguda com a llei de segona oportunitat es va plantejar com una via perquè emprenedors i particulars no es veiessin obligats per tota la vida a assumir deutes impossibles de cobrir. Tanmateix, la seua aplicació dista molt del fet que les persones que teòricament poden acollir-s’hi es vegin beneficiats per la norma que va entrar en vigor a mitjans de l’any passat. Exigeix diferents passos, com la negociació de pagament amb els creditors, la liquidació d’actius i posteriorment demanar al jutge l’exoneració del passiu insatisfet. Una de les raons és la impossibilitat de fer-se càrrec dels costos d’advocat que requereix el procés. A Lleida, més d’una vintena de lleidatans han sol·licitat acollir-se a aquesta llei, però en alguns casos es queixen que la banca no vol ni asseure’s a negociar la seua aplicació, com va publicar SEGRE.

tracking