SEGRE

ENERGíA

Les elèctriques xifren en 8 o 9 euros la pujada del rebut de la llum al gener

Les elèctriques xifren en 8 o 9 euros la pujada del rebut de la llum al gener

Les elèctriques xifren en 8 o 9 euros la pujada del rebut de la llum al gener

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la patronal elèctrica Unesa, Eduardo Montes, ha dit aquest dimarts que el rebut de la llum pujarà 8 o 9 euros durant el mes de gener i ha recomanat als consumidors firmar acords de subministrament a preus fixos per evitar la volatilitat del mercat elèctric majorista (pool).

"Fer pronòstics a llarg termini és molt complicat", ha dit Montes en declaracions a Onda Cero, qui ha afegit que el que passarà durant els propers mesos dependrà de si comença a ploure, bufa el vent o remet el fred.

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va dir recentment que l’escalada de preus al mercat elèctric a l’engròs encarirà el rebut de la llum uns 100 euros a l’any.

"Crec que el càlcul del ministre és tan bo com qualsevol altre" i ve que amb les actuals circumstàncies el preu pujaria uns 9 euros al mes, però les coses poden canviar.

En aquest sentit, ha recordat que l’any passat els preus del pool (que suposen un terç del rebut) van oscil·lar entre els "seixanta i pico" euros per megawatt hora al desembre i els "vint-i-tants" que van rondar a l’abril.

"El mercat elèctric és molt volàtil a Espanya i a tot Europa perquè depèn de moltes coses", ha insistit Montes, qui ha afegit que per evitar aquesta volatilitat és partidari d’acudir al mercat lliure, acordar un preu amb un subministrador.

Quan es va implantar el preu voluntari al petit consumidor (PVPC) es va donar accés al pool a l’usuari i a decidir com i quan consumeix, "però això està sotmès a les variacions d’un mercat molt volàtil", ha insistit Montes.

Quan es va implantar el PVPC -preu regulat- era "evident" que aquest sistema tindria "molts avantatges quan els preus siguin molt baixos en el pool i molts inconvenients quan siguin molt alts".

"Jo prefereixo el mercat lliure i tinc un acord amb un subministrador que m’ha semblat la millor de les ofertes que he tingut", ha apuntat Montes, qui ha assegurat entendre "perfectament" que al consumidor li semblin malament els alts preus que s’estan registrant en l’actualitat.

tracking