SEGRE

AGRICULTURA

Arranca la Marxa per la Dignitat

Una setantena de tractors de les comarques de Lleida, d’un total de 198, participen en la gran tractorada d’UP || Exigeixen respecte per a l’activitat agrària i un preu just per a les produccions

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La gran tractorada organitzada per Unió de Pagesos que reclama “dignitat” per a l’activitat agrària va arrancar ahir des de 15 punts de Catalunya, va reunir 198 tractors, 67 de la demarcació de Lleida, i culminarà demà en un gran acte l’avinguda Maria Cristina de Barcelona on s’esperen milers de persones i centenars de tractors.

La Marxa Pagesa per la Dignitat, que és com l’ha batejat UP, és la protesta més ambiciosa organitzada per l’entitat, aprofitant un moment que considera “clau i oportú”. D’una banda, davant de la definició d’un “model de nou país” que respecti i valori l’activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves “retallades” en els pressupostos de la Generalitat.

Els punts de partida dels pagesos lleidatans van ser la Seu d’Urgell, Tremp, Balaguer, Lleida i Juneda, que es van trobar a Bellpuig, i van seguir cap a Tàrrega per acabar la jornada a Cervera.

Abans de sortir des de Lleida ciutat, el coordinador del sindicat al territori, Jaume Pedrós, va entregar a l’alcalde Àngel Ros el manifest de la concentració. El text recull sis punts, com la defensa de la dignificació i el reconeixement del paper de l’agricultor en la societat i l’aplicació de mecanismes per regular els preus al comerç i la distribució dels productes agroalimentaris, entre d’altres.

A Mollerussa, Pedrós també va entregar el manifest, acompanyat de quaranta tractors que anaven arribant de diferents punts lleidatans.

El pas dels tractors per Mollerussa va obligar la policia local, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, a regular el trànsit fins a la carretera Nacional II, des d’on es van dirigir fins a Bellpuig. Allà es van trobar els 67 tractors lleidatans i van partir cap a Tàrrega per entregar el manifest a l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló.

Una vegada a Cervera es va celebrar una assemblea, com a Morell i Vidreres, altres punts de reunió en la geografia catalana previs a la jornada d’avui. Pedrós va destacar la gran assistència a la marxa malgrat el fred i la neu a les comarques del Pirineu i de la Catalunya Central. “És una cosa que no sé si tornarà a ocórrer i ha tingut una resposta fantàstica, estem molt contents”, va explicar.

Un total de seixanta tractors van passar la nit davant del pavelló de Cervera i molts pagesos van tornar a les seues cases per treballar avui al matí abans de sortir des de Cervera cap a Jorba a les 9.30 hores, per pernoctar a Molins de Rei i sortir cap a Barcelona dissabte.

Només cinc agricultors dels Pallars van dormir en un hostal de la localitat.

Per la seua part, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va voler mostrar el seu compromís a “defensar el sector aplicant totes les eines necessàries per impulsar-lo”.

El sindicat ha organitzat autocars per demà, se n’han completat cinc que sortiran des de Lleida, perquè els pagesos que no han pogut anar amb tractor puguin anar a Barcelona.

La neu complica la sortida de tractors de l’Alt Urgell i Cerdanya Els tractors que estaven citats a concentrar-se a la gasolinera de Montferrer per participar en la primera Marxa Pagesa no van poder acudir a la cita, ja que van estar tot el matí realitzant tasques de neteja de la neu caiguda a la nit en carreteres i camins. El responsable d’UP de l’Alt Urgell, Joan Guitart, va explicar que la quinzena de tractors que esperaven de la Cerdanya no van poder arribar i del nord de la comarca de l’Alt Urgell, només dos van començar tractorada.

Els pagesos als Camps Elisis de Lleida abans de sortir.

Els pagesos als Camps Elisis de Lleida abans de sortir.

Els pagesos als Camps Elisis de Lleida abans de sortir.

Els pagesos als Camps Elisis de Lleida abans de sortir.

Els pagesos als Camps Elisis de Lleida abans de sortir.

Els pagesos als Camps Elisis de Lleida abans de sortir.

tracking