SEGRE

FRUITA BALANÇ

Agricultura limita a un màxim del 30% els danys per la pedra

En el cas de finques, en especial d’albercoquers, de Sucs i Pla de la Font || Mentre que fonts dels agricultors denuncien zones arrasades pel granís

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura calcula que els danys de la tempesta de pedra que va descarregar divendres en poblacions del Segrià oscil·len entre el 30% dels albercocs de plantacions de Sucs i Pla de la Font, i el 10-15% en altres municipis. Aquestes xifres són molt inferiors a les primeres valoracions efectuades pels agricultors i han causat malestar entre afectats. L’alcalde pedani de Sucs, Guillem Boneu, va afirmar ahir que a les visites que va efectuar dissabte a finques de la zona hi ha casos amb danys que clarament es poden avaluar entre un 70 i un 80%. Així mateix, va explicar que un productor de la veïna Pla de la Font adverteix que els arbres fruiters de la seua explotació fins i tot presenten ferides. Altres productors donen també per arrasada la producció en explotacions de Rosselló.

Per la seua banda, la valoració de la conselleria apunta que Gimenells i Almenar registren afectacions menors de les que s’han apreciat a Sucs i Pla de la Font, mentre que la tempesta va tenir menys intensitat (granís barrejat amb aigua) a Almacelles, Alguaire, Vilanova de Segrià i Rosselló. Així mateix, el departament que dirigeix Meritxell Serret no aprecia danys en produccions extensives, com podrien ser farratges, per exemple. La conselleria adverteix que aquesta valoració es realitza a compte del desenvolupament que puguin tenir els fruits.

De fet, tant l’alcalde pedani de Sucs com el líder d’Aeall-Asaja, Pere Roqué, adverteixen que en els propers dies podrien apreciar-se danys fins i tot més grans dels que es detecten en aquests moments. Amb l’evolució dels fruits, afirmen, petites ferides que ara no es veuen clarament en els fruits, perquè són molt petits, podran quedar més patents quan els albercocs prenguin més mida.

D’altra banda, Roqué es va reunir ahir amb la subdelegada del Govern, Inma Manso, per evitar que cap poble afectat per pedra l’any 2016 es quedi sense rebaixes fiscals.

Imatge d’albercocs danyats per la tempesta presa dissabte.

Imatge d’albercocs danyats per la tempesta presa dissabte.ÍTMAR FABREGAT

tracking