SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Els preus de retirades ordinàries de fruita pujaran un 40% al juny

Mentre que les mesures lligades a recolzar el sector pel veto rus es mantenen sense canvis || Les previsions de collita de fruita de pinyol se sabran el dia 18

Imatge de l’estat de presseguers captada ahir en una finca de la província.

Imatge de l’estat de presseguers captada ahir en una finca de la província.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els nous preus de retirada de fruites i hortalisses, que suposen un increment mitjà d’un 40%, vigiran el pròxim 1 de juny. Així ho ha explicat al sector el cap de la Unitat G-2 Vi, Begudes Espirituoses i Productes Hortícoles de la direcció general d’Agricultura de la Comissió Europea, João Onofre, i l’ha revelat l’organització d’exportadors hortofructícola Fepex, de la qual forma part Afrucat.

Així, a la pròxima campanya hi haurà dos imports per a retirades de fruita. D’una banda, estaran els lligats a recolzar el sector pels efectes que encara persisteixen en els mercats pel veto rus, en què els preus no han patit cap variació. D’altra banda, es revaloritzen els establerts per a retirades ordinàries dins de l’Organització Comuna del Mercat de les Fruites i Hortalisses i que, en aquest cas, van lligats de forma exclusiva a les organitzacions de productors i els seus plans operatius.

Les noves indemnitzacions de retirada amb destinació a la distribució gratuïta han estat fixades en 24,16 euros per cada cent quilos per a la poma, 64,18 euros per a l’albercoc, 37,82 per a la nectarina, 37,32 per al préssec i 33,96 per a la pera.

El director d’Afrucat, Manel Simon, es va queixar que no s’hagi millorat el preu de retirades lligades al veto rus. Amb tot, va apuntar que és millor que aquestes mesures vigeixin quan comenci la campanya que presentar al·legacions i que la burocràcia comunitària retardi la presa d’una possible decisió de millora i passin els mesos crítics de comercialització de nectarines i préssecs sense tenir el reglament en vigor.

A pesar de tot, el sector confia al seu torn que el desenvolupament de la campanya sigui el correcte.

El proper dia 18 es coneixeran, en la jornada anual que el sector de la fruita de pinyol celebra a Alcarràs, les primeres estimacions de collita tant per a Espanya com per a altres grans països productors.

Simon va apuntar que Afrucat havia pressionat per retardar aquestes previsions respecte a altres anys, que es feien a l’abril, per l’alt risc d’errors atesa la precocitat a l’hora de fer estimacions.

tracking