SEGRE

CONSUM

Les aerolínies han d’avisar dos setmanes abans de cancel·lar un vol o indemnitzar

Fins i tot en el cas que el passatger adquirís el seu bitllet a través d’una agència de viatges

Les aerolínies han d’avisar dos setmanes abans de cancel·lar un vol o indemnitzar

Les aerolínies han d’avisar dos setmanes abans de cancel·lar un vol o indemnitzarEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) va sentenciar que les companyies aèries que operin a la UE hauran d’indemnitzar un passatger per la cancel·lació del seu vol si no aconsegueixen demostrar que el van informar almenys dos setmanes abans de la data prevista per a l’enlairament.

Això és així fins i tot en el cas que el passatger adquirís el seu bitllet a través d’una agència de viatges, si bé la companyia aèria pot reclamar una compensació si considera que va ser el mitjancer el que va faltar a les seues obligacions.

La sentència del TJUE, màxima instància judicial de la Unió Europea, va resoldre així el recurs presentat per un viatger davant del Tribunal de Primera Instancia Noord-Nederland dels Països Baixos, que al seu torn va traslladar la qüestió a la cort europea de Luxemburg.

El passatger havia adquirit, a través d’una agència de viatges, un bitllet per volar d’Amsterdam a Paramaribo (Surinam) el 14 de novembre de 2014 amb la companyia aèria Surinam Airways (SLM).

Aquesta va informar l’agència de la cancel·lació del vol el 9 d’octubre, però el mitjancer va informar el viatger el 4 de novembre, és a dir, només 10 dies abans de la data del passatge.

El passatger va reclamar, però l’aerolínia va argumentar que havia informat a l’agència, que al seu torn va declinar qualsevol responsabilitat al considera que la seua tasca es limitava a concloure el contracte entre l’aerolínia i el passatger.

La cort, amb seu a Luxemburg, afirma tanmateix en la seua sentència que "correspon al transportista aeri demostrar que va informar els passatgers de la cancel·lació del vol, i en quin moment el va fer".

El jutge precisa que aquesta interpretació "també és vàlida quan aquest contracte s’ha subscrit per intermediació d’un tercer, com una agència de viatges que opera per internet".

tracking