SEGRE

POLÍTICA SOCIAL

La Renda Garantida catalana arribarà a 62.000 llars l'any 2020

El mes de setembre vinent s’hi sumaran els 29.000 beneficiaris de l’RMI i 7.000 de monoparentals || A la província de Lleida seran més de dos mil famílies

Renta garantida

Renta garantidaGENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Renda Garantida de Ciutadania de Catalunya (RGC) arribarà a 62.000 llars el 2020, després d’una inversió d’entre 500 i 600 milions d’euros anuals, segons va anunciar aquest dilluns la consellera de Treball, Dolors Bassa, que es va basar en càlculs sobre la situació socioeconòmica actual. Ho va dir després de firmar amb els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) l’acord per a la seua creació, que servirà de base per al redactat de la llei, i que podria sotmetre’s a votació al Parlament d’aquí a un mes.

Si els tràmits transcorren amb agilitat, aquest “dret subjectiu” podrà començar a aplicar-se aquest setembre per als 29.000 beneficiaris de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) –que serà substituïda per l’RGC–, així com a 7.000 famílies monoparentals amb treball parcial amb un sou inferior a l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), de 664 euros, va dir Bassa. A Lleida, com ja va publicar SEGRE, serien de l’ordre de dos mil famílies. La renda garantida serà de 564 euros, xifra que s’eleva a 813 en el cas de parelles i 75 euros per fill fins a un màxim de tres descendents. El 2020, aquestes xifres s’elevarien a 664, 955 i 100 euros, respectivament.

El portaveu de la Comissió promotora Diosdado Toledano va dir que es tracta del “dret social més important” aconseguit en els últims anys, que ha estat possible amb el suport de 76 entitats, gairebé tots els sindicats, 52 ajuntaments i partits com ERC, PSC, CUP i Catalunya Sí que es Pot.

Es dirigeix a persones amb ingressos inferiors a l’IRSC en els últims sis mesos, després d’haver esgotat altres prestacions –com l’atur– i sense propietats més enllà del domicili. Es reconeixerà com un dret a partir dels 23 anys d’edat, després d’un període de residència de dos anys a Catalunya, que podrà passar a ser de tres si s’estableix un “efecte crida” –un increment de com a mínim el 10% de noves sol·licituds de censats recentment a Catalunya–. Si una persona no es coresponsabilitza amb el pla d’inserció i ocupació perdrà 150 euros, així com tota la prestació si rebutja una feina, encara que serà complementària amb prestacions per dependència, ajuts de transport i beques menjador.

tracking