SEGRE

Facua denuncia 13 bancs per dificultar les reclamacions per clàusula terra

Una concentració d'afectats per les clàusules terra.

Facua denuncia 13 bancs per dificultar les reclamacions per clàusula terraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facua-Consumidors en Acció ha denunciat a 13 bancs per irregularitats relacionades amb el real decret-llei sobre les clàusules terra de gener, en gairebé tots els casos per posar traves als usuaris per rebre les seues reclamacions a través de la via extrajudicial imposada en la norma.

La denúncia s’ha presentat davant del Banc d’Espanya, el Ministeri d’Economia i l’Agència Espanyola de consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) del Ministeri de Sanitat, assenyala Facua en un comunicat. Es tracta de Bankia, Caixabank, Abanca, Banca March, Banco Pastor, Popular, Sabadell, Laboral Kutxa, Credifimo, Banca Pueyo, Banco Mare Nostrum (BMN), Banco Caminos y España Duero.

Els bancs imposen als consumidors realitzar una sèrie d’actuacions que dificulten el seu dret a reclamar i que no s’exigeix en la normativa vigent.

L’associació adverteix que els bancs no només han gaudit dels fins quatre mesos de treva per a la interposició de demandes judicials que els ha regalat el reial decret llei pactat per PP, PSOE i Ciutadans, sinó que molts d’ells estan intentant ampliar-los rebutjant la tramitació de reclamacions enviades directament pels usuaris o a través d’associacions de consumidors i despatxos d’advocats.

Les primeres denúncies van ser presentades per Facua fa ja dos mesos i mig, sense que el Banc d’Espanya, Aecosan ni el Ministeri d’Economia li hagin anunciat ni comunicat públicament l’adopció de mesures per fer front a les irregularitats de les entitats financeres.

Per la seua part, les comunitats autònomes continuen sense anunciar sancions contundents contra la banca tant per haver incorregut en el macrofrau de la clàusula terra, el que va motivar les denúncies de Facua contra una vintena d’entitats fa ja quatre anys, ni per les negatives a tornar tots els diners als usuaris.

En gairebé tots els casos denunciats, els bancs es neguen a acceptar la tramitació de reclamacions que no hagin estat redactades a través dels formularis que ofereixen a les seues oficines.

Així, obliguen els usuaris a acudir a elles personalment encara que visquin en localitats on no compten amb sucursals -en gaires casos a causa del tancament massiu d’oficines- o es tracta de persones ancianes, malaltes o amb discapacitats que els dificulten o impossibiliten desplaçar-se.

A més, en exigir que es realitzin a través de formularis de les pròpies entitats, aquestes provoquen que el consumidor vegi limitada l’extensió de la seua reclamació i, conseqüentment, els fets i la fonamentació jurídica que desitgi plasmar en la mateixa.

En la seua denúncia, Facua adverteix que el Reial Decret-Llei 1/2017, de 20 de gener, no limita els mitjans que pot utilitzar el consumidor per presentar les reclamacions.

En fer-ho, els bancs estan vulnerant el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, que al seu article 21 estableix que s’ha de facilitar la interposició de reclamacions per escrit a través de dos procediments: el primer és una adreça postal i el segon, a elegir per l’entitat, un correu electrònic o un número de fax.

tracking