SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

La majoria de temporers deixen la vaga i tornen a la feina a Seròs

Davant del compromís que cobraran el que estipula el conveni del camp || CCOO afirma que un grup encara manté les protestes pels allotjaments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels temporers que dijous es van declarar en vaga a Seròs reclamant, entre altres punts, cobrar el sou estipulat al conveni del camp van tornar ahir als camps a collir fruita. Comissions Obreres afirma, de totes maneres, que un grup manté les protestes reclamant allotjaments dignes.

La tornada a la feina es va produir després que l’alcalde, Gabriel Pena, els traslladés una carta del director dels serveis territorials de Treball a Lleida, Joan Santacana, que recull les condicions establertes al conveni i que són d’obligat compliment per part dels empresaris. Després de reunir-se amb la quarantena de temporers reunits davant de l’ajuntament, Pena va penjar la carta al consistori i la va difondre com a pregó municipal. Els empresaris mantenen el compromís de pagar el salari de 6,18 euros l’hora que marca el conveni.

Visites d’inspectors de Treball ahir tant a finques com a centrals fructícoles a Seròs

Pena, que va recordar que l’ajuntament compta amb una oficina de contractació de temporers, va voler destacar l’actitud dels treballadors del camp, que va qualificar de raonable en defensa dels seus drets.

D’altra banda, ahir es van repetir visites de la Inspecció de Treball tant a camps com a centrals per comprovar el compliment de les condicions laborals dels treballadors a la localitat. Aquestes inspeccions són habituals al llarg de tota la campanya.

El conflicte ha causat malestar al sector agrari al considerar que pot fer l’efecte que les irregularitats són una tònica general en la campanya, quan defensen que no és així. Així doncs, les organitzacions agràries insisteixen que el compliment del conveni és la norma general durant la campanya de la fruita de Lleida i van insistir que no es criminalitzi tots els agricultors. En aquesta línia, van apostar per la denúncia i l’actuació d’Inspecció de Treball en cas que es detecti alguna irregularitat.

“S’ha donat una imatge llastimosa i irreal de Seròs i vull deixar molt clar que la majoria dels agricultors fem les coses bé i no tenim cap problema de convivència a Seròs”, va subratllar.

La comissió permanent de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, el Pirineu i Aran també va demanar que no “es criminalitzi tots els agricultors, estem segurs que el petit i mitjà agricultor compleix les seues obligacions” i, si algú no ho fa, demana que actuï Inspecció de Treball.

PDeCAT i PSC demanen que no es criminalitzi el sectorEl cap de llista del PDeCAT a l’ajuntament i president de la Cooperativa de Seròs, Josep Antoni Romia, va remarcar ahir que no es pot criminalitzar els pagesos i que la majoria d’ells compleixen escrupolosament la normativa i el conveni de la fruita. En aquest sentit, creu que el consistori no ha estat a l’altura de les circumstàncies ni ha defensat prou els agricultors locals.

tracking