SEGRE

ANÀLISI

Lleida compta amb 2.600 empreses que exporten, 800 de forma regular

Surt de la crisi de manera més lenta que la mitjana catalana, però també havia caigut menys || L’economia creix un 3% el 2016 i només la construcció no repunta

Imatge del Polígon El Segre, que reuneix un bon nombre d’empreses a Lleida.

Imatge del Polígon El Segre, que reuneix un bon nombre d’empreses a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’economia lleidatana va créixer l’any passat un 3%, mesurada en termes de Valor Afegit Brut, un exercici marcat per un nou rècord exportador de 1.949 milions d’euros (+4,3%). Així consta en un estudi presentat aquest dijous a Barcelona pel Consell General de Cambres de Catalunya, que xifra en 2.607 les empreses exportadores de Lleida, de les quals 802 venen a l’exterior almenys des de fa quatre anys.

La Memòria Econòmica de Catalunya 2016 analitza les empreses exportadores de la província i reflecteix, per exemple, que 59 d’aquestes van vendre en altres països més de cinc milions d’euros cada una. Unes altres 210 van exportar entre 500.000 euros i cinc milions d’euros, 333 van tenir vendes en mercats exteriors inferiors als 50.000 euros i les 200 restants van facturar en altres mercats xifres que van oscil·lar entre els 50.000 i els 500.000 euros.

Catalunya tardarà tres anys a recuperar els quatre milions de llocs de treball precrisis

L’informe qualifica de molt positiva l’evolució de l’activitat econòmica de la província l’any passat, encara que no tant com el conjunt de Catalunya, amb l’esmentat creixement d’un 3%. “La sortida de la crisi es produeix amb menys intensitat a Lleida perquè també es va contreure menys en els anys previs”, explica. La demarcació presenta una evolució positiva de la marxa dels negocis a tots els grans sectors analitzats, excepte la construcció.

El balanç turístic és dispar, amb dades especialment positives a la marca Pirineus (van créixer un 12,5% el nombre de turistes i un 14,2% les pernoctacions hoteleres) i Terres de Lleida (7,8% i 2,1% respectivament). Tanmateix, a la marca Val d’Aran s’aprecien retrocessos d’un 2,9% en el nombre de turistes i d’un 1% en les pernoctacions hoteleres.

D’altra banda, Catalunya tardarà un mínim de tres anys a recuperar els quatre milions de llocs de treball que existien abans de la crisi, malgrat que el 2016 ha estat un bon exercici econòmic i de cara a aquest 2017 es preveuen taxes de creixement de l’entorn del 3% segons la Memòria. Catalunya està sortint amb més força de la crisi que el conjunt d’Espanya, i ha augmentat progressivament el seu pes fins a assolir el 19% del PIB espanyol.

Segons l’estudi, Catalunya compta amb “les condicions necessàries” per aspirar a ser un referent en la indústria 4.0 en la pròxima dècada, ja que el sector industrial representa actualment el 20 per cent del PIB, el sector TIC està integrat per més de 12.800 empreses i ocupa 84.600 treballadors.

tracking