SEGRE

El Govern transfereix 10.192 milions per pagar les extres de les pensions

També disposarà de diners del fons de reserva

Un grup d'ancians

El Govern transfereix 10.192 milions per pagar les extres de les pensionsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous un crèdit extraordinari de 10.192 milions d’euros que l’Estat transferirà a la Seguretat Social per poder fer front a les dos pagues extra de les pensions d’aquest any, per a l’abonament de les quals també es disposarà de diners del fons de reserva.

En la roda de premsa posterior al Consell, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha explicat que per pagar l’extra d’estiu es prendran 5.986 milions del préstec de l’Estat i uns altres 3.514 milions del fons de reserva (la denominada "guardiola de les pensions"), la qual cosa suma 9.500 milions.

Ambdós instruments de finançament, juntament amb recursos propis que el sistema obté de les cotitzacions socials, permetran afrontar l’abonament el mes que ve dels 17.218 milions que sumen les dos pagues de juliol (ordinària i extraordinària) i la liquidació de l’IRPF associat a elles. Amb la ultima disposició comunicada avui, el fons de redueix a 11.602,16 milions, equivalents a l’1,04 % del PIB, amb un valor de mercat estimat d’11.677 milions d’euros.

Báñez ha recordat que el crèdit de l’Estat -que estava previst en els pressupostos de 2017 que avui han entrat en vigor- no reporta interessos i té una cancel·lació prevista de deu anys a partir de 2018. La utilització de part del préstec té com a finalitat mantenir les reserves del fons sense haver de desinvertir actius, amb la penalització que això comportaria.

Sobre això, la ministra ha apuntat que els recursos que prenen del fons corresponen al venciment natural d’actius i cupons durant el primer semestre de l’any. "S’ha optat per combinar dos instruments finançadors per garantir el pagament puntual i complet de les pagues", ha dit Báñez, que ha afegit que el Govern ha de buscar els mecanismes per sufragar les necessitats del sistema, mentre l’ocupació per si sola no sigui suficient per cobrir-les.

tracking