SEGRE

MACROECONOMIA

L'FMI recepta a Espanya treballar més i mínimes pujades de les pensions

Insisteix a demanar que incrementi l’IVA per reduir el deute públic i el dèficit || Urgeix millores de productivitat, a les quals lligar l’evolució dels salaris

Mobilització de pensionistes ahir a les portes del Congrés en defensa de la prestació.

Mobilització de pensionistes ahir a les portes del Congrés en defensa de la prestació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI) va vaticinar aquest dimarts un creixement de l’economia espanyola d’un 3,1% aquest any, per sobre de la previsió del Govern central, i del 2,5% per al 2018, ritmes que considera difícils de mantenir a mitjà termini. La institució que lidera Christine Lagarde inclou al seu últim informe per a Espanya dures receptes de futur.

L’FMI és partidari de limitar la revalorització de les pensions a nivells que garanteixin la seua sostenibilitat, una cosa que a Espanya s’ha establert en el 0,25%, mentre que defensa que els salaris pugin en línia amb l’increment de la productivitat. Indica que, si és necessari adoptar noves mesures per reformar el sistema de pensions a fi de garantir-ne la sostenibilitat, la càrrega d’aquest ajustament s’hauria de repartir entre les diferents generacions.

Defensa la necessitat que tinguin en compte l’evolució de les expectatives de vida i advoca per automatitzar aquesta relació, tal com han fet molts països, davant la dificultat que representa adoptar la decisió de retardar l’edat de jubilació.

A la pràctica, es tractaria de treballar més. Així mateix, defensa que els ciutadans complementin les seues pensions públiques amb plans d’estalvi privats.

Eleva al 3,1% la previsió de creixement per a l’economia d’Espanya el 2017 i al 2,5% la del 2018

En matèria laboral, adverteix que la dualitat en el mercat de treball espanyol i la forta presència de contractes temporals llasta el creixement potencial de l’economia, així com l’evolució de la productivitat, i acaba tenint un efecte a la baixa sobre els salaris.

D’aquesta manera, la institució torna a defensar que un contracte únic amb indemnització creixent probablement tindria un impacte positiu sobre l’evolució de la contractació indefinida.

Amb un “elevadíssim” deute públic i una taxa d’atur estructural “molt alta”, l’FMI aconsella prosseguir amb les reformes i insisteix a apujar l’IVA, a més de revisar algunes partides de despesa, com la farmacèutica.

Pel que fa al sistema financer, l’informe fet públic aquest dimarts alerta que els bancs espanyols han de seguir millorant la seua rendibilitat. Una manera d’aconseguir-ho és mitjançant les fusions bancàries, perquè encara que creuen que la recent ronda de consolidació del sector és un avenç positiu, segueix havent-hi marge.

Aposta per dotar el Banc d’Espanya de més capacitat de supervisió i valora la intervenció en el Popular, encara que insta a revisar els mecanismes de resolució.

tracking