SEGRE

LABORAL

Lleida destrueix 2.700 llocs de treball i l'atur puja en 1.400 persones el segon trimestre

A Catalunya, la desocupació baixa de la barrera del mig milió i a Espanya, dels quatre milions

Xifres

Xifres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A la província de Lleida s’han destruït un total de 2.700 llocs de treball en només tres mesos, segons l’última Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). També reflecteix que l’atur ha augmentat en el segon trimestre d’aquest any respecte a l’anterior en 1.400 persones (+5,8%), fins als 25.400, quedant la taxa d’atur en el 12,32%.

On més ocupació s’ha destruït entre el segon i el primer trimestre d’aquest any ha estat en el sector serveis, amb 2.500 ocupats menys, seguit de la construcció (-1.500) i de la indústria (-600), i només va créixer en l’agricultura, amb 1.900 ocupats més, segons dades de l’INE. Entre el segon trimestre d’aquest any i el segon de l’any passat, l’ocupació ha descendit a la província en 7.400 persones (-3,92%), mentre que l’atur ha augmentat en 1.100, un 4,52% més.

La taxa d’atur juvenil, malgrat baixar dos punts, continua superant el 39 per cent, segons l’INE

Aquestes dades provincials disten de la bona evolució de les del conjunt de Catalunya, que ha liderat el descens de l’atur a l’Estat en el segon trimestre d’aquest any, amb 79.200 aturats menys que el trimestre anterior, xifra que suposa una caiguda del 13,74% i situa la taxa d’atur en el 13,2%, amb un total de 497.400 aturats.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous , en comparació amb el segon trimestre de l’any passat, l’atur a Catalunya s’ha reduït en 106.200 persones, la qual cosa representa una disminució del 17,59%. Així mateix, en el conjunt de l’Estat, l’atur ha baixat en 340.700 persones entre els mesos d’abril i juliol respecte al trimestre anterior, un 8% menys, registrant el seu descens trimestral més gran de la sèrie històrica –iniciada el 1964–, i el nombre total d’aturats ha assolit la xifra de 3.914.300 persones, amb la qual cosa baixa de la cota dels 4 milions de parats per primera vegada des del quart trimestre de 2008.

L’atur ha baixat en el segon trimestre en un total de quinze comunitats més Ceuta, s’ha mantingut estable a Cantàbria i només ha pujat a Navarra, amb 1.500 desocupats més (+4,7%), i Melilla, amb 700 aturats més (+6,7%). Atur juvenil Per la seua part, la taxa d’atur juvenil ha baixat fins al 39,5% al tancament del segon trimestre, taxa dos punts inferior a la del trimestre anterior (41,6%) i gairebé set punts per sota de la de fa un any (46,48%).

Rajoy, content, i els sindicats i el PSOE denuncien l’ocupació precària l president del Govern central, Mariano Rajoy, va assegurar aquest dijous que les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre li han produït “una enorme alegria” i li proporcionen “estímul i gasolina” per continuar fent front a la crisi “més dura que ha viscut Espanya en dècades”. Tanmateix, des dels sindicats i els partits de l’oposició van denunciar que la creació d’ocupació continua sent a costa de llocs de treball precaris. Així doncs, UGT va denunciar que l’ocupació creada és “temporal, d’escassa qualitat i baixos salaris” i ve de mans de l’estacionalitat. En el mateix sentit, CCOO va indicar que la creació d’ocupació és sobretot “més precària” i està en gran part lligada a l’evolució estacional (Setmana Santa i estiu). Per la seua part, el portaveu econòmic del PSOE, Pedro Saura, va demanar al Govern que “no es refugiï en l’eufòria”, perquè l’ocupació que es crea és a temps parcial i a costa de destruir la de temps complet.

tracking