SEGRE

BALANÇA COMERCIAL

La vaga d'estibadors del juny costa més de catorze milions a Lleida

Les trameses de carns i animals vius, farratges i oli, les més afectades || Les exportacions per ports aquell mes passen de 53,77 a 40,60 milions d’euros

Imatge d’una de les últimes protestes dels estibadors al port de Bilbao.

Imatge d’una de les últimes protestes dels estibadors al port de Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els estibadors espanyols van protagonitzar el mes de juny diverses jornades de vaga, precedides d’altres de qualificades com de zel per col·lapsar els ports, i ja es poden començar a fer valoracions d’efectes. En concret, les exportacions de Lleida per via marítima van caure aquell mes en 14,16 milions d’euros respecte al mateix mes de l’any passat.

Es tracta d’un descens que es pot atribuir en gran manera a les aturades i més si tenim en compte que Lleida compta els mesos per rècord de vendes en altres països, amb la qual cosa no entra dins de la lògica econòmica el descens si no es té en compte el conflicte portuari.

El sector en el qual s’aprecia una caiguda més gran de vendes servides per vaixell és el carni. En concret, la factura en el cas dels animals vius és de 6,43 milions. Les exportacions van passar dels 7,98 als 1,55 milions d’euros. En carns, la pèrdua és d’uns 467.000 euros (d’1,24 milions a 778.100 euros).

Malgrat la vaga d’estibadors, les exportacions totals al juny van créixer un 5%

La vaga de l’estiba es va acarnissar amb els sectors que exporten a mercats especialment llunyans i que requereixen ports, com és el cas dels farratges, amb important presència en països com l’Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs, els dos principals mercats exteriors d’aquest producte.

Un altre dels productes en què s’aprecia una caiguda més gran de les exportacions via marítima el més de juny és l’oli d’oliva. Passa de 15,73 milions l’any passat als 13,41 milions d’euros. Tot això, malgrat que l’increment de preus de l’oli, derivat de la baixa producció a tot el món, el situa com un dels puntals de més creixement en euros en vendes en altres països.

Com va publicar SEGRE aquest dimecres, les empreses lleidatanes mantenen la puixança exportadora i la província marca un nou rècord de vendes en altres països mes rere mes. En concret, les exportacions lleidatanes han acabat el primer semestre de l’any amb un balanç de 938,4 milions d’euros, xifra que representa un increment del 13,5% respecte a les mateixes dates de l’any anterior.

D’aquests, 190,7 milions (+5%) corresponen només al juny. Aquest increment mensual podria haver estat molt superior si la vaga d’estibadors no hagués frenat resultats en diferents sectors. En el conjunt de l’Estat, el dèficit comercial dels sis primers mesos de l’any es va situar en 11.088 milions d’euros, un 40,7% més que un any abans.

tracking