SEGRE

AGRICULTURA UNIÓ EUROPEA

Brussel·les estudia retallar fons agraris per pagar altres polítiques

Com la migratòria o la lluita contra el terrorisme i els ciberatacs || Se sumaria al ‘forat’ pel Brexit, que podria costar uns cinc milions d’euros a Lleida

La ministra Isabel García Tejerina, al centre, ahir durant la visita a un celler a Valladolid.

La ministra Isabel García Tejerina, al centre, ahir durant la visita a un celler a Valladolid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fons de la Política Agrària Comuna (PAC) es troben sempre sota l’amenaça de les tisores per part de Brussel·les. Ara, a banda dels anunciats efectes sobre el pressupost de la Unió Europea que tindrà el Brexit, s’hi suma el fet que Brussel·les vol limitar el pressupost per finançar, per exemple, la política migratòria o la lluita contra el terrorisme.

La ministra d’Agricultura i Pesca, Isabel García Tejerina, va assegurar ahir a Valladolid que Espanya “batallarà” la “previsible” reducció dels fons europeus destinats a la PAC, que es debatrà en els pròxims mesos en organismes de la UE.

En unes jornades agràries, tant la ministra com el comissari europeu d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, van confirmar que la UE es planteja reduir les partides de la PAC davant els nous desafiaments mundials, com la “migració, la ciberseguretat o el terrorisme”. Per aquesta raó, van certificar que països com Espanya estaran “molt atents” davant el desenvolupament d’aquestes negociacions, que finalitzaran ja el 2018 amb l’establiment del nou marc financer de la Unió Europea i en què la PAC podria veure’s afectada davant aquests “nous problemes”, segons va recalcar Cañete.

Uns problemes, com el del canvi climàtic, que requereixen l’“esforç” de tots els estats de la Unió i del món, tenint en compte que la incidència que tindrà en les nostres vides “cada vegada és més gran”, ja que “el canvi climàtic no només és una realitat, sinó que està en una fase més avançada del que tothom s’havia imaginat”, ha recalcat la ministra.

Per aquesta raó, García Tejerina va defensar que el manteniment d’aquests ajuts als agricultors i ramaders europeus és una “gran solució” per combatre l’escalfament global, ja que les explotacions agroalimentàries necessiten aquests fons per “innovar i renovar-se” amb l’última tecnologia capaç de “contaminar menys i produir més”.

A aquests problemes pressupostaris, s’hi ha de sumar els que deriven del Brexit, que poden costar 3.600 milions d’euros pel final del finançament britànic a la PAC. Com va publicar SEGRE, d’aquests, uns cinc milions podrien ser la “factura” del Brexit per al camp de Lleida.

tracking