SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Un de cada vint autònoms de Lleida és membre d'una nissaga

És la província catalana on el pes de l’autònom persona física és més alt en el conjunt del sector a Catalunya || L’afiliació registra un lleuger descens mentre que creix a Barcelona i Girona

Un autònom consulta dades a l’ordinador de la seua empresa.

Un autònom consulta dades a l’ordinador de la seua empresa.M. EMPLEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida és una província amb un pes important dels treballadors autònoms, però conformen un col·lectiu amb diferents tipus d’emprenedors i empresaris. De fet, un de cada vint afiliats com a autònoms és el que s’anomena familiar col·laborador. En concret, representen 2.324 dels 39.701 treballadors autònoms de la província i són familiars directes, sigui el cònjuge, sigui ascendents i descendents amb fins a segon grau de consanguinitat o afinitat. Han d’estar ocupats al centre de treball de forma habitual i no estar donats d’alta com a treballadors per compte aliè. A la pràctica, és un familiar directe que treballa per a un autònom titular. De fet, els autònoms persones físiques, encara que majoritaris, tot just representen el 57,69% del total dels afiliats com a emprenedors el mes de juliol a la província, segons reflecteix un informe elaborat per la Generalitat de Catalunya. Aquest grup suma un total de 22.907 cotitzadors.

Un altre col·lectiu important el conformen els socis d’empreses. Sumen un total de 7.959 afiliats, el 20% dels autònoms, i l’obligació d’afiliar-se com a tals depèn de diferents variables, entre les quals hi ha el capital que es posseeixi d’aquesta, que varia en cas de tractar-se, a més, d’administrador o conseller de la companyia. De fet, 5.460 lleidatans cotitzen com a autònoms per ser membres de l’òrgan d’administració d’una societat. El total de l’afiliació es completa amb altres casos en els quals es troben poc més d’un miler de lleidatans. El nombre d’autònoms a Lleida ha baixat un 0,6% entre el juliol d’aquest any i el del 2016, mentre que a Tarragona ho ha fet en una dècima. Amb tot, aquest mateix nombre ha crescut en els casos de Girona (+1,3%) i Barcelona (+1,1%). Catalunya té 397.447 treballadors per compte propi.

L’informe posa de manifest que el 86% dels autònoms cotitza per la base mínima, la qual cosa explica que aquest col·lectiu compti amb baixes pensions. Els treballadors per compte propi afirmen que, en la majoria de les ocasions, no poden assumir cotitzacions més elevades, per la qual cosa demanen un millor tracte per part de les administracions públiques i que tinguin en compte les particularitats de la seua activitat com a emprenedors.

Un home de 40 a 54 anys i sense treballadors a càrrec, perfil tipus El perfil del treballador autònom a Catalunya és el d’un home (65% del total), amb una edat compresa entre els 40 i els 54 anys (46%), de nacionalitat espanyola (88%), que treballa en el sector serveis (78%), sense assalariats a càrrec (79%) i que es dedica a una única activitat (94%), segons l’informe elaborat per la Generalitat. Així mateix, el 53% dels autònoms té una antiguitat que supera els cinc anys en el negoci.

tracking