SEGRE

CONJUNTURA ANÀLISI

Les empreses de la província guanyen mida i ja en té 23 amb més de 250 treballadors

La província ha guanyat tres grans companyies, mentre que baixa el nombre de micronegocis || Un informe revela, a més, menys retards en els pagaments en les firmes de la demarcació, amb nou dies

Vista aèria del polígon industrial El Segre.

Vista aèria del polígon industrial El Segre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’economia de Lleida està veient com en els últims temps cau el nombre d’empreses actives. Una dada que podria semblar negativa, no obstant, té una lectura optimista ja que creix el nombre d’empreses de mida més gran. De fet, la província ha assolit el nombre de 23 grans empreses, companyies que compten amb almenys 250 treballadors en plantilla. Aquesta xifra representa un increment de tres grans societats en tot just un any. Així ho revela un estudi elaborat per Informa D&B que analitza les dades des del 2016 fins al mes de juliol passat.

El nombre de microempreses amb menys de deu empleats va disminuir en un 2,45% fins a les 39.216 i van augmentar la mida les petites i mitjanes companyies. El nombre total d’empreses va disminuir en 634 fins a un total de 40.681. La gran majoria d’empreses lleidatanes són autònoms o micronegocis. El 44 per cent pertanyen a un empresari individual, i el 96% compten amb menys de deu empleats. Va augmentar el nombre de petites empreses (menys de cinquanta treballadors), fins a 1.274 i van créixer en quatre el nombre de companyies amb una mida mitjana, menys de 250 empleats, fins a haver-hi a Lleida un total de 168. A Lleida es van crear 553 noves societats, un 38% menys que l’any anterior. Com a dada positiva, va disminuir el nombre de concursos en un 6,31 per cent, fins a un centenar. Una altra dada que s’ha de destacar és l’augment de companyies segons la seua activitat. Les que van augmentar van ser les de serveis empresarials, que van sumar 27 més fins a les 2.852; 104 més d’agricultura, fins a les 2.782; en van aparèixer 68 més d’educació, fins a un total de 529; una dotzena més de sanitat, fins a 470, i tres més de comunicacions, fins a les 404. Construcció és el sector que es manté líder com a nombre de societats. Malgrat tot, presenta una caiguda de 308 firmes, fins a les 10.539, i les del comerç van baixar en 415 empreses, fins a 9.018. D’altra banda, el retard mitjà de pagaments de les esmentades empreses lleidatanes es redueix, i és que en un any s’ha reduït als 9,03 dies, amb una baixada de dos dies.

Creixen les firmes de serveis empresarials, agricultura, educació sanitat i comunicacions

A més, Lleida té la mitjana de retard de pagament més baixa que a Catalunya i Espanya. Les companyies catalanes que, a data de juliol, tenien un retard de 10,36 dies, també van reduir el pagament dos dies. Finalment, les firmes espanyoles tenien un retard d’11,86 dies, una disminució de tres dies menys.

Catalunya, líder estatal en nombre d’empreses, amb el 19% del total Catalunya és la comunitat amb més empreses actives a Espanya, 635.704, gairebé el 19% del total nacional (les lleidatanes representen l’1,18% de totes les estatals). Malgrat tot, les xifres de vendes a tancament del 2015 són favorables per a Madrid, ja que sumen més de 670.000 milions d’euros, davant els 351.000 de Catalunya. Segons Nathalie Gianese, directora d’Estudis d’Informa D&B, “la diferència en els ingressos per vendes entre empreses catalanes i madrilenyes pot explicar-se per l’alt percentatge d’empresaris individuals a Catalunya, que suposen 42%, quan a Madrid representen el 36%”. Catalunya atrau un total de 5.418 companyies estrangeres, el 28 per cent del total nacional, per sota de Madrid, que concentra el 40 per cent. No obstant, hi ha més autònoms forans a la comunitat catalana, 25.207, el 9 per cent dels empresaris per compte propi de la comunitat i un 20 per cent dels establerts a Espanya.

tracking