SEGRE

PRESSUPOSTOS PREVISIONS

La mínima pujada de les pensions tot just representarà 2 euros al mes per als lleidatans

En el cas de la prestació mitjana, ja que la revalorització serà de només el 0,25% el 2018 || Segons les previsions del Govern central, que estudia congelar el salari dels empleats públics

La caiguda de la població activa, un problema per al sosteniment del sistema públic de pensions.

La caiguda de la població activa, un problema per al sosteniment del sistema públic de pensions.MINISTERIO DE EMPLEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central contempla que les pensions pugin el 2018 per cinquè any consecutiu el mínim establert per la llei, que és del 0,25%, segons consta en el pla pressupostari remès ahir a Brussel·les, en el qual redueix la previsió de creixement de l’economia al 2,3% i eleva la previsió de dèficit fins al 2,3% per efecte de la situació a Catalunya. Aquesta revalorització de les pensions representarà que els pensionistes de Lleida cobraran de mitjana dos euros més al mes. La prestació mitjana a la província se situa en l’actualitat en 808,39 euros.

L’increment mitjà més gran es registrarà en els jubilats, ja que passaran a cobrar uns 2,29 euros per sobre dels 919,75 actuals. L’increment en el cas de les pensions de viudetat se situa en 1,41 euros mensuals, ja que la nòmina mitjana a les comarques de Ponent és de 564,22 euros. Entre els grans grups de prestacions es troben també els lleidatans que cobren per incapacitat laboral. Actualment perceben 989,04 euros i a aquesta xifra podran sumar-hi de mitjana 2,24 euros mensuals més.

Aquestes previsions s’inclouen en el quadre macroeconòmic presentat a Brussel·les

El Govern estatal recull la projecció d’increment de les pensions en un escenari de “política constant” –sense noves mesures i sense tenir presentats els Pressupostos del 2018– en el qual també treballa amb el supòsit de congelació dels salaris dels funcionaris.

Des que la reforma de l’any 2013 va deslligar la pujada de les pensions de l’evolució de l’IPC, aquestes prestacions només s’han revaloritzat durant els anys següents el mínim establert per la llei, la qual cosa s’ha justificat en la situació de dèficit del sistema de la Seguretat Social.

Pel que fa al percentatge del PIB, aquestes projeccions es reflecteixen en un menor pes de la despesa, que passa del 41,2 per cent el 2017 al 40,6% l’any 2018.

Al detall, la remuneració d’empleats (amb aquest supòsit de congelació) passa de suposar el 10,6% del PIB el 2017 al 10,2% el 2018, mentre que les transferències socials, on s’inclou la despesa en pensions, passen de suposar el 17,8% del PIB al 17,5%.

En aquest últim capítol, el descens es deu a la menor despesa en prestacions d’atur “per la millora del mercat laboral”. Així mateix, el Govern central contempla un augment de la ràtio d’ingressos del 38,1% del PIB el 2017 al 38,3% el 2018, gràcies a la millora de l’economia.

El PSOE reclama millorar les prestacions en funció de l’IPC El PSOE defensarà en el Ple del Senat de la setmana que ve una moció per exigir al Govern central que des del pròxim 1 de gener del 2018 apliqui a les pensions l’increment de l’IPC, en comptes de la revalorització del 0,25% prevista. El portaveu del PSOE al Senat en matèria de Seguretat Social i senador per Múrcia, Francisco Javier Oñate, exigirà al Govern del Partit Popular que l’increment de les pensions sigui el mateix que l’IPC previst per a l’any que ve, i que es comprometi a revisar a l’alça aquesta pujada si la inflació resultant fos superior. D’altra banda, Oñate reclamarà a l’Executiu de Mariano Rajoy que garanteixi al seu torn l’efectivitat del dret del manteniment del poder adquisitiu de totes les pensions públiques del sistema durant l’any 2018, aplicant des de l’1 de gener una pujada que sigui igual a la inflació, en lloc de la revalorització del 0,25% contemplada.

tracking