SEGRE

FINANCES

CaixaBank diu que el trasllat de la seua seu social a València és definitiu

Guanya la xifra rècord de 1.488 milions, 53,4% més, en integrar BPI

CaixaBank diu que el trasllat de la seua seu social a València és definitiu

CaixaBank diu que el trasllat de la seua seu social a València és definitiuEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha assegurat que la decisió del consell d’administració de traslladar la seu social del banc de Barcelona a València per la crisi política a Catalunya és definitiva. "Si el consell hagués volgut dir que el trasllat era temporal ho hauria dit, i no va dir res sobre això", ha declarat Gortázar durant la roda de premsa de presentació dels resultats del tercer trimestre, que per primera vegada se celebra a València.

L’executiu ha subratllat que l’entitat va prendre aquesta mesura per protegir els interessos de clients, empleats i accionistes i que la decisió va correspondre "únicament i exclusivament" a la direcció del màxim òrgan de govern del banc.

CaixaBank ha aconseguit en els nou primers mesos de l’any un benefici d’1.488 milions d’euros, un 53,4% més que en el mateix període de 2016, el que suposa el millor resultat de la història del grup en els tres primers trimestres, gràcies a la integració del banc portuguès BPI.

CaixaBank ha aconseguit així mateix el seu benefici trimestral més important, amb 649 milions entre juliol i setembre, un 48,7 % més que en els tres mesos anteriors, segons ha informat l’entitat, que recentment ha traslladat la seua seu social i fiscal de Barcelona a València a causa de la crisi política a Catalunya.

Des de la seua integració, el mes de febrer passat, BPI ha contribuït als resultats del negoci de CaixaBank amb 180 milions d’euros, dels quals 103 corresponen al tercer trimestre de l’any.

Fins al setembre, el banc que presideix Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar ha augmentat en un 9,3 % el seu marge brut, fins 6.491 milions d’euros, degut en part a la generació d’ingressos més important del negoci bancari (marge d’interessos, comissions i ingressos del negoci d’assegurances), que permeten compensar els menors resultats derivats d’actius i passius financers.

En concret, el marge d’interessos creix més d’un 15 % interanual, fins 3.550 milions, mentre els ingressos per comissions assoleixen els 1.867 milions d’euros, un 20,8 % més. Per la seua part, el marge d’explotació augmenta un 7,7 %, fins 3.039 milions.

Les despeses d’administració i amortització recurrents se situen en el període en els 3.343 milions (+11,5 %) i reflecteixen principalment la incorporació de BPI, operació que ha suposat aquest any uns costos extraordinaris de 109 milions.

No obstant això, els dos acords de prejubilacions subscrits el 2017, assegura CaixaBank, suposaran un estalvi anual de 104 milions.

A tancament del tercer trimestre, les guanys/pèrdues per actius i passius financers i d’altres es redueixen fins els 287 milions (-60 %) i els ingressos de la cartera de participades augmenten un 11,7 %, fins 614 milions.

Això permet absorbir l’impacte de la venda del 2 % de la participació de BPI en l’angolès BFA (-97 milions atribuïts) registrat al gener abans de la presa de control, i canvis de perímetre, segons destaca CaixaBank.

Els recursos totals de clients gestionats pel grup financer se situen en 350.014 milions, amb un augment del 15,2 % el 2017 després de la incorporació de BPI (+11,5 %, 34.773 milions).

Concretament, en CaixaBank els recursos de clients s’incrementen un 3,7 % el 2017, la qual cosa representa 11.346 milions més, amb una evolució trimestral lleugerament positiva (+0,3 %), malgrat que es tracta d’un trimestre "habitualment marcat per la reducció dels recursos gestionats".

En CaixaBank, la cartera creditícia bruta es redueix un 1,5 % i la cartera guareix un 1,1 % al llarg d’aquest any.

En aquest sentit, destaca l’evolució positiva del crèdit a empreses expromotor, amb un increment de l’1,8 % l’any, i del crèdit al consum, amb un augment del 18,9 %.

La ratio de morositat del grup se situa en el 6,4 %, una dècima menys que fa un any, i la ratio de cobertura de la cartera dubtosa millora fins el 50 %.

Les dotacions per a insolvències arriben a 658 milions, la qual cosa suposa un 5,5 % menys que en el mateix període de 2016.

L’apartat d’altres dotacions a provisions ascendeix a 800 milions, i inclou, principalment, el registre de 455 milions associats a prejubilacions (152 i 303 milions en el primer i segon trimestre de l’exercici, respectivament) i 154 milions de sanejament a Sareb.

Per la seua part, la rendibilitat del grup millora des del desembre 235 punts bàsics i se situa en el 8 %, mentre que el ROTI recurrent del negoci bancari i assegurador assoleix el 10,5 %, amb un resultat d’1.490 milions en els nou primers mesos.

CaixaBank manté el lideratge en banca minorista a Espanya, amb una quota de penetració com a primera entitat del 26,7 % i la primera posició en nòmines domiciliades (26,6 %) i en assegurances, plans i fons per recursos gestionats (21,8 %).

L’entitat manté així mateix el lideratge en banca per internet, amb 5,6 milions de clients, i en banca mòbil, amb 4,1 milions.

Els seus actius líquids totals se situen en 71.581 milions i el seu ratio Common Equity Tier 1 (CET1) fully loaded és de l’11,7 % a 30 de setembre, gairebé 3 punts percentuals per sobre dels requeriments del supervisor del 8,75 %.

tracking