SEGRE

MACROECONOMIA ANÀLISI

Les empreses lleidatanes amb beneficis ja superen les que tenen pèrdues

La recessió econòmica va posar la majoria de les empreses de Lleida en números vermells en els anys més durs de la crisi, però aquesta situació s’ha revertit i ja són més les que declaren beneficis que les que encara assumeixen pèrdues. Així ho certifica l’Agència Tributària, amb uns beneficis declarats a la província de 562 milions d’euros.

Imatge d'arxiu d'un escorxador de Lleida.

Les empreses lleidatanes amb beneficis ja superen les que tenen pèrduesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi econòmica més greu de la història recent va situar la majoria de les empreses de Lleida en pèrdues, però la situació s’ha anat revertint en el transcurs dels últims exercicis i, almenys des del 2013, l’Agència Tributària ha detectat a Lleida un increment dels beneficis empresarials. De fet, segons el balanç de l’impost de Societats del 2015 que acaba de fer públic, a la província ja són més les companyies que declaren beneficis que les que afirmen que segueixen en números vermells.

En concret, l’informe reflecteix les dades de 17.617 empreses declarants de Societats (s’ha de tenir en compte que grans companyies, com pot ser el cas de Vall Companys, tenen la seu social fora de la província, una mesura anterior a la fuga d’empreses apreciada des del referèndum d’independència de l’1-O).

El balanç de beneficis declarats arriba als 182,377 milions d’euros. Desglossant la situació, 8.956 van afirmar al fisc que havien obtingut uns beneficis valorats en 562 milions d’euros, mentre que les 8.661 restants van declarar davant de l’Agència Tributària que havien acumulat unes pèrdues valorades en 379,696 milions.

Si analitzem l’evolució, Lleida ha vist incrementar-se en gairebé un 10% en un any el nombre d’empreses amb beneficis, una taxa que s’eleva fins al 15,21%, si la comparació es fa amb l’any 2013, el que es considera com el de dades ja en clara recuperació. En aquells dos anys, a més a més, els beneficis s’han incrementat en 24,645 milions d’euros, una xifra que representa una millora del 4,58% des del 2013. En el cas de les companyies que encara tenen tenyides en roig les xifres de resultats, s’han reduït un 4,9% en l’últim exercici amb dades i un 9,9%, si la comparació s’efectua entre els balanços dels exercicis 2015 i 2013.

Una bona part de la millora dels resultats empresarials dels últims anys arriba de mans del mercat exterior. De fet, la crisi ha convertit en exportadores moltes companyies com a via de fuga i de manteniment del negoci. En els últims anys, s’aprecia, a més a més, una millora del consum intern com a motor econòmic.

Construcció i immobiliari tanca els exercicis en números rojos

L’última gran crisi econòmica mundial ha tingut, en el cas de Lleida, Catalunya i tot l’Estat espanyol, un component propi, amb l’esclat de l’anomenada bombolla immobiliària. Els seus efectes es deixen sentir encara en les empreses del sector que es mantenen en el mercat. De fet, segons l’Agència Tributària, l’any 2015, un total de 2.514 companyies de la província van declarar pèrdues, en concret, d’un total de 85,548 milions d’euros. Aquestes xifres superen de llarg les societats que ja poden parlar de beneficis en el sector relacionat amb el maó. En concret, sumen 1.839 companyies i 69,845 milions.

L’economia espanyola creixerà per sobre del 3% aquest exercici

El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar ahir que Espanya registrarà un creixement “per sobre del 3,1%” aquest any, amb les exportacions com a “motor principal” de l’economia nacional i a pesar de la “desacceleració profunda” de l’economia catalana en el quart trimestre a causa de l’impacte del procés independentista. En declaracions fetes als mitjans a Alacant, després d’oferir la conferència inaugural del XVI Congrés de Directius CEDE, De Guindos va assenyalar que es constata una “desacceleració profunda” a Catalunya durant el quart trimestre, si bé “no afecta encara el conjunt d’Espanya, per això el creixement estarà per sobre del 3,1 per cent”.

Les exportacions de Lleida fins al setembre marquen un nou rècord Les exportacions de les empreses lleidatanes en els primers nou mesos de l’any van marcar un nou rècord al vendre per valor de 1.582,7 milions d’euros, la qual cosa suposa un 6,5 per cent més, segons les xifres del ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. Això, unit a un descens de les importacions del 4 per cent (650,1 milions d’euros), dóna un saldo positiu de la balança comercial lleidatana de 932,6 milions (un 15,3 per cent més). Tanmateix, les vendes a l’exterior només durant el mes de setembre van sumar 208,9 milions d’euros, un 1 per cent menys que el setembre de l’any passat. Per la seua part, les importacions van créixer un 3,6 per cent, fins als 75,3 milions d’euros.  [ LES CLAUS / Exportacions. Les vendes de productes agroalimentaris, per un valor d’1.074,6 milions d’euros (+2,4%), han ajudat el nou rècord exportador, encara que van decréixer al setembre un 10 per cent. ] Per sectors d’activitat, a Lleida, les empreses que lideren les exportacions són les vinculades al sector de l’alimentació de productes frescos, les begudes i el tabac. Les empreses d’aquest sector van exportar mercaderies per valor de 1.074,6 milions d’euros fins al setembre, un 2,4 per cent més que en els primers nou mesos de l’any passat. El segon sector més exportador va ser els de béns d’equip, amb vendes per valor de 123 milions d’euros i un creixement del 29,4 per cent. Tanmateix, només el mes de setembre, les empreses d’alimentació van reduir l’activitat exportadora fins a facturar fora per valor de 145,5 milions d’euros, un 10 per cent menys que el setembre de l’any anterior.  Al contrari, les exportacions de productes de béns d’equip es van doblar durant el mes de setembre d’aquest any en relació amb el setembre de l’any passat, fins als 17,7 milions d’euros. Així mateix, el valor de les exportacions catalanes de mercaderies es va situar en els 52.677 milions d’euros entre el gener i el setembre del 2017, la qual cosa significa un creixement del 8,4 per cent respecte al mateix període del 2016, i un 25,6 per cent del total exportat per Espanya, la qual cosa marca un nou rècord en l’àmbit de les exportacions.

tracking