SEGRE

ECONOMIA JORNADES

Les firmes no adaptades als reptes digitals acabaran desapareixent

Adverteixen de la necessitat de controls per evitar que es tradueixi en desajustos socials || Jornada de debat al Col·legi d’Economistes de Lleida

Un moment de la jornada celebrada ahir al Col·legi d’Economistes de Lleida.

Un moment de la jornada celebrada ahir al Col·legi d’Economistes de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses que no s’adaptin a la transformació digital i tecnològica estan en clar risc de desaparèixer. Així ho va explicar ahir el president territorial de Lleida del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan Turmo, a l’inaugurar la jornada que va organitzar aquest col·lectiu per analitzar precisament aquests canvis. Va destacar que aquesta revolució industrial comporta la innovació continuada en producció i serveis de la mà de les famoses TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), el big data, la realitat virtual o la robòtica.

Turmo es va mostrar convençut que la vida digital ha de millorar la qualitat de vida de les persones. Però, alhora, va alertar que, sense el control adequat, pot traduir-se en més desajustos socials i que la riquesa es torni més acumulativa. Dit d’una altra manera, seran necessàries mesures per evitar que augmentin encara més les diferències socials. Pel que fa a l’ocupació, considera que es valoraran més competències que va qualificar d’intangibles, com ara la creativitat, la capacitat de prendre decisions o la famosa intel·ligència emocional.

El director tècnic de viticultura del celler Raimat-Grupo Codorníu, Joan Esteve, va aprofitar la seua participació en la jornada per explicar els resultats que han obtingut apostant per estratègies de sostenibilitat i agricultura de precisió, la qual cosa va dir que era com fer “vinya del nou món al vell món”. Per exemple, utilitzen la teledetecció amb avionetes que tenen la seu a l’aeroport d’Alguaire per, amb càmeres multiespectrals, conèixer la situació de les vinyes en cada una de les 2.100 hectàrees que tenen plantades a la finca, i poder prendre així decisions, per exemple, d’incrementar el reg, l’adob orgànic o la poda en verd, per posar-ne alguns exemples.

Aquests treballs, juntament amb d’altres com la utilització del GPS, els han permès en els últims quinze anys un estalvi de productes fitosanitaris, d’aigua i d’energia. A més, Raimat ha posat en marxa una spin off, Agropíxel, que assessora tercers, des d’altres cellers fins a fructicultors, productors de fruita seca o comunitats de regants, en aquest tipus de treballs.

Niño Becerra: "Els contractes fixos amb salaris indexats a l'IPC no tornaran"

L’economista Santiago Niño Becerra va assegurar ahir que “els contractes indefinits a jornada completa amb un salari indexat a la inflació no tornaran”. Niño Becerra va participar en les III Jornades d’Empresa de Creu Roja de Lleida celebrades a la UdL, on va defensar que la demanda laboral va a la baixa i tendeix a zero. Això es deu al fet que “cada vegada es necessiten menys hores de treball” com a conseqüència de l’automatització de les tasques. Així, segons la seua opinió, els llocs de treball del futur seran minijobs que donaran feina a les persones amb una formació molt específica durant un període de temps determinat. “Contractaràs una persona durant sis mesos, per a vint hores diàries i, després, adéu”, va concloure. Per això, Niño Becerra va insistir en la importància de la formació adaptada a les necessitats del mercat laboral. Així doncs, va explicar que el que compta no és tenir un títol, sinó “saber fer el que s’ha de fer”.

Per la seua part, Pedro Ubiergo, de Creu Roja de Lleida, va manifestar que els programes formatius de Creu Roja per a persones en risc d’exclusió s’encaminen a “millorar les capacitats, adequant-les a les necessitats del mercat”. Igualment, Ubiergo va ressaltar que l’objectiu final és aconseguir la inclusió social de la persona a través de la inserció laboral.

Un moment de la jornada celebrada ahir al Col·legi d’Economistes de Lleida.

Un moment de la jornada celebrada ahir al Col·legi d’Economistes de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

tracking