SEGRE

El sou dels alts directius de l'IBEX-35 supera 207 vegades el dels empleats

Entre el 2014 i el 2016 la retribució dels principals executius va créixer un 40%

Vista de la Borsa.

El sou dels alts directius de l'IBEX-35 supera 207 vegades el dels empleatsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG Oxfam Intermón ha denunciat aquest dijous que els alts directius de l’IBEX-35 cobren de mitjana 207 vegades el sou mínim de la seua empresa i que el seu salari va augmentar un 15% entre el 2015 i el 2016, mentre que la retribució mitjana va créixer només un 0,3%. Aquestes dades apareixen a l’informe "Diferències abismals: El paper de les empreses de l’IBEX-35 en la desigualtat" realitzat per Oxfam Intermón i, segons assegura l’ONG en una nota de premsa, demostren l’augment de la "bretxa salarial" a Espanya.

Assenyalen que el Banc Popular, Ferrovial i Inditex són les tres corporacions amb més diferències salarials entre els alts directius i el sou mínim, i que en aquestes empreses un executiu destacat "cobra 112 vegades el salari mitjà" de la seua entitat. Les diferències, afegeixen, són encara més grans quan es tracta dels sous de les empreses multiserveis contractades per les corporacions de l’IBEX-35.

Segons Oxfam Intermón -que es remet a les dades de les pròpies companyies de l’IBEX-35-, entre el 2014 i el 2016 la retribució dels principals executius va créixer un 40% i entre 2015 i 2016 va augmentar un 15%, situant-se de mitjana en 4,2 milions d’euros, mentre que els salaris mitjans "només es van incrementar en un 0,3 %". Recorden que la facturació conjunta d’aquestes empreses equival al 42 % del producte interior brut (PIB), i que compten amb més d’1,5 milions de persones contractades a les seues plantilles, per la qual cosa, segons l’ONG, les corporacions de l’IBEX-35 són un "referent a seguir" per a moltes companyies espanyoles.

José María Vera, director general d’Oxfam Intermón, adverteix a més de la necessitat de regular les remuneracions de les empreses "externalitzades" perquè els seus empleats cobrin "al mateix nivell que els de l’empresa clienta i mai per sota del conveni sectorial".

Per contribuir a pal·liar i reduir aquesta "bretxa de desigualtat", l’ONG demana a les empreses i al Govern que augmentin el salari mínim interprofessional (SMI) un 13% el 2018, amb l’objectiu d’assolir al final de la legislatura els 1.000 euros.

A més, i per garantir més equitat retributiva, Oxfam Intermón recomana "establir una escala aproximada de 1:20, és a dir, en la qual la part fixa del salari més alt no superi en més de 20 vegades el salari més baix". Respecte a la "bretxa salarial" entre homes i dones al si de l’IBEX-35, l’organització assegura que de les "escasses" dades aportades per les empreses es desprèn que hi ha "un 40% de dones en plantilla però només un 20 % en càrrecs directius" i per això critiquen el "llarg camí" que els queda per recórrer per arribar a la igualtat de gènere.

A l’informe també s’afirma que "totes les companyies de l’índex" de l’IBEX-35 "tret d’una, Aena, tenen presència en paradisos fiscals" i que "el nombre de filials en aquests territoris gairebé va assolir les 1.000 (996) el 2016". "Entre 2009 i 2016 s’han vingut constituint 103 noves filials a l’any de mitjana, o el que és el mateix una nova filial cada tres dies", afirma el director d’Oxfam Intermón, i afegeix que l’any passat el total de filials es va reduir en 22 societats, "un 2,2 % de caiguda respecte al rècord de 1.018 el 2015". El Banc Santander, continua, "encapçala el rànquing", amb 225 filials, el 23 % del total, seguida d’ACS, amb 108, i Repsol, amb 93, i recorda que les dos últimes empreses van posar en marxa plans de retirada de paradisos fiscals que han contribuït que aquest any el número|nombre hagi descendit.

En vista d’aquestes dades, Oxfam Intermón ha reclamat al Govern l’aprovació "urgent" d’una llei contra l’evasió fiscal, que, entre altres mesures, inclogui "un llistat exigent de paradisos fiscals", i demanda que els grups parlamentaris "impulsin a Espanya una reforma en profunditat del sistema fiscal internacional".

tracking