SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

La renda agrària va fer el màxim històric de 27.126 milions el 2016

El ministeri d’Agricultura xifra el creixement en un 10,63%, catapultat per la branca vegetal davant de la ramaderia || Destaca la pujada de valor de l’oli d’oliva

El cultiu del cereal va experimentar un creixement del 6%, segons les dades del ministeri d’Agricultura.

El cultiu del cereal va experimentar un creixement del 6%, segons les dades del ministeri d’Agricultura.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renda agrària en termes corrents va experimentar un augment del 10,63% el 2016, fins a un màxim de 27.126,1 milions d’euros, segons va avançar ahir el ministeri d’Agricultura. Per unitat de treball anual (UTA), la renda agrària va assolir un màxim històric de 31.951 euros, un 6,7% més. Es tractaria del quart any consecutiu en què la renda agrària fa un màxim històric que, a més, ha anat unit a un augment del 3,7% en el volum de treball de l’agricultura expressat en UTA.

En concret, la branca vegetal va experimentar un augment del 8,3% en el valor de la producció, en què ha destacat la pujada de valor de l’oli d’oliva (+62,6%) derivada d’una millora molt important de la collita (+69,6%) amb una relativa estabilitat dels preus (-4,1%). Altres cultius que van reflectir augments van ser els cereals (+6%), els cultius industrials (+4,1%), els farratges (8,1%), les hortalisses (+2,8%) i el vi (+10%).

UPA critica la dada de renda agrària del 2016 aportada pel ministeri per “inoportuna i insòlita”

Pel que fa a la producció animal, va créixer un 1,3%, fins als 16.951 milions d’euros, a causa de l’increment d’un 4% de les quantitats produïdes. El millor comportament el van presentar el bestiar boví (+8,3%), que puja en quantitat i en preu, i el porcí (+6,1%), sostingut en un increment de la carn produïda (+7,2%).

D’altra banda, els consums intermedis es van mantenir constants, amb una compensació interna entre l’increment de valor dels pinsos (+4,4%), que suposen gairebé la quarta part d’aquest agregat, amb els descensos de l’energia i lubricants (-11,3%) i fertilitzants (-13%).

En aquest context, la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) va criticar la dada de la renda agrària del 2016 per “inoportuna i insòlita”. “Mentre els agricultors i ramaders fan balanç de l’any 2017, que ha estat nefast i deixa unes pèrdues de milers de milions d’euros”, van assenyalar des de l’organització agrària. Per aquesta raó, UPA va demanar que s’impulsi un canvi en el sistema estadístic de la renda agrària amb l’objectiu que la dada “es correspongui amb la realitat”.

Aquesta crítica al sistema estadístic utilitzat va en línia amb el fet que la informació publicada aquest diumenge pel ministeri d’Agricultura corregeix també la previsió per al 2015, que apuntava a un increment de l’1,2% i que, finalment, va ser del 4,9%, fins als 24.519 milions d’euros.

tracking