SEGRE

FINANCES TECNOLOGIA

El bitcoin, moneda virtual a l’alça

Aquesta divisa ha superat recentment els 17.000 dòlars de valor, mentre que el 2009, any en què es va llançar, tot just representava uns centaus || El creador va ser Satoshi Nakamoto, un pseudònim envoltat d’incògnites que va alçar l’estructura tecnològica que sustenta la moneda

El bitcoin s’ha convertit en un actiu financer dins de les inversions virtuals.

El bitcoin s’ha convertit en un actiu financer dins de les inversions virtuals.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un bitcoin és una moneda virtual que, encara que no es pot tenir a la butxaca, ara val el mateix que 17.000 dòlars junts. Nascuda el 2009 de la mà del pseudònim Satoshi Nakamoto, tenir un bitcoin ara significa haver vist créixer el seu valor de canvi en un 1.500% des del seu naixement.

Darrere del nom de Nakamoto no només hi ha incògnites, sinó que també està la creació de la tecnologia financera específica que sustenta aquesta exitosa moneda virtual, el blockchain, un tipus de llibre de comptabilitat que tenen tots els usuaris del bitcoin i que garanteix que tots els comptes són clars.

L’actiu financer només té recorregut virtual i no compta amb estructures físiques

L’únic país que reconeix el bitcoin com a actiu o mercaderia és el Japó

La moneda, que està sota la lupa de tots els òrgans financers internacionals, es troba en un moment d’auge després d’una carrera arrasadora a la xarxa i, alhora, és en el nucli d’una forta allau de crítiques i desconfiança. “Gairebé ningú no garanteix l’existència del bitcoin”, apunta Ramon Morell, economista i exprofessor de la Universitat de Lleida, que adverteix que la bombolla pot esclatar en qualsevol moment i afirma que amb un bitcoin no es pot comprar res i que “és únicament per especular”.

Malgrat això, ja hi ha diversos mètodes que permeten aconseguir uns quants bitcoins i també canviar-los per monedes físiques, com webs, aplicacions mòbils i fins i tot caixers automàtics i particulars. Però ni aquests intercanvis monetaris ni el bitcoin no estan subjectes a lleis, regulacions o bancs, per la qual cosa també s’utilitzen, per exemple, per evitar comissions en la tramesa de capitals internacionals.

Un fet, que fa que s’encenguin fins i tot més les alarmes dels experts que adverteixen dels perills que té: es poden comprar i vendre bitcoins, però quan es transformen en monedes físiques “com es declaren a Hisenda?”, es pregunta Morell, que adverteix que aquesta divisa virtual podria acabar sent part dels diners submergits o una tècnica per blanquejar.

Precisament per evitar aquestes situacions, el Japó va regular el bitcoin i el seu ús, protegint els usuaris d’aquesta moneda i garantint estàndards de gestió de risc i administració apropiada de fons de bitcoin.

Després d’una viralització a través de vídeos amb milions de visites, articles en prestigioses revistes econòmiques i inclús capítols de sèries nord-americanes, va arribar el boom del bitcoin, que ha viscut fins ara en una veritable muntanya russa que l’ha situat en màxims de 17.000 dòlars que amb prou feines semblaven un somni quan va nàixer la que pot ser moneda del futur o un gran crac.

Inverteix 1.000 dòlars en bitcoins i es converteix en milionariErik Finman, un jove nord-americà de 19 anys, va rebre un regal d’aniversari de la seua àvia de 1.000 dòlars. El jove, que tenia una mala relació amb els seus professors de l’escola, va assolir un acord amb els seus pares pel qual, si aconseguia guanyar més d’un milió de dòlars, podria deixar els seus estudis i no acudir a la universitat. Ara, el jove, a més de milionari, és un emprenedor d’èxit.

El bitcoin s’ha convertit en un actiu financer dins de les inversions virtuals.

El bitcoin s’ha convertit en un actiu financer dins de les inversions virtuals.EFE

tracking