SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

L'edat legal per a la jubilació ja s'eleva als 65 anys i sis mesos de forma general

A més, per calcular la pensió s’utilitzaran els ingressos del treballador dels últims 21 anys

Imatge d'arxiu d'un jubilat.

Imatge d'arxiu d'un jubilat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reforma de les pensions empresa l’any 2013 suposa l’increment progressiu de l’edat legal de jubilació i, d’acord a aquesta, els treballadors que vulguin jubilar-se aquest any amb el 100% de la pensió hauran de tenir 65 anys i sis mesos complerts. Aquesta serà l’edat que s’exigeixi per als que acreditin menys de 36 anys i sis mesos de cotització (el 2017 s’exigien 65 anys i cinc mesos complerts per poder jubilar-se amb menys de 36 mesos i tres mesos cotitzats). Si se superen els 36 anys i sis mesos cotitzats, els treballadors podran jubilar-se amb 65 anys amb el 100% de la pensió. A més, s’incrementa el període que prendrà la Seguretat Social per calcular l’import de la pensió pública. Enguany puja un any respecte al 2017, des dels 20 fins als 21.

L’horitzó de la reforma aprovada el 2013 era que al cap de quinze anys l’edat legal de jubilació se situés en els 67 anys. El que no va canviar amb la reforma del 2013 és el requisit de cotització mínima per poder accedir a la pensió contributiva de jubilació, que es va mantenir en almenys quinze anys, dos dels quals han d’estar compresos en els quinze anys anteriors a la jubilació.

A la província hi ha 98.492 pensionistes i sols 179.808 treballadors que cotitzen a la Seguretat Social

Amb aquesta reforma es pretenia apuntalar el sistema públic de pensions i garantir-ne la viabilitat econòmica. Malgrat el polèmic increment progressiu de l’edat de jubilació, els experts coincideixen que és insuficient. En aquests moments, a la província de Lleida hi ha només 179.808 treballadors que cotitzen a la Seguretat Social i 98.492 pensionistes

Les pensions han pujat aquest 1 de gener un 0,25 per cent, de manera que encadenaran cinc anys consecutius creixent el mínim legal previst. Amb aquest increment, la pensió màxima se situarà a partir d’avui en 2.580,1 euros al mes, 6,4 euros més que el 2017. La base màxima de cotització es manté aquest any en 3.751,2 euros, mentre que la base mínima s’incrementarà en el mateix percentatge que el salari mínim, un 4 per cent.

Pel que fa al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), la base màxima de cotització de cara a aquest nou any es manté en un total de 3.751,2 euros mensuals i la mínima, en 919,8 euros.

La revalorització de la pensió mitjana a Lleida és de tot just 2 euros La pensió mitjana a la província de Lleida se situava a 1 de desembre en 811,94 euros al mes, per la qual cosa la revalorització aprovada pel Govern central d’un 0,25% a penes representa una millora de dos euros amb dos cèntims al mes. En el conjunt de Catalunya, la pensió mitjana va acabar l’any en els 955,32 euros, de manera que la pujada de la prestació serà de 2,4 euros.  Els sindicats alerten que, a la pràctica, els pensionistes tornen a perdre poder adquisitiu, perquè la inflació és clarament superior a aquest 0,25 per cent. A falta de la dada oficial, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) calcula que la inflació del 2017 va assolir l’1,2%. És a dir, que els preus van créixer l’any passat gairebé cinc vegades més que la revalorització de les prestacions als pensionistes.

tracking