SEGRE

CARBURANTS BALANÇ

El preu del gasoil arranca el 2018 en màxims des del juliol del 2015

En un any ha augmentat un 1,69%, fins als 1,146 euros per litre, i la gasolina, un 0,4% || Les perspectives és que continuïn pujant per les tensions internacionals

El preu dels combustibles, però el del gasoil en concret, comencen l’any en màxims.

El preu dels combustibles, però el del gasoil en concret, comencen l’any en màxims.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà del litre de gasoil ha repuntat un 0,79 per cent la primera setmana de l’any i ha arrancat el 2018 marcant màxims des de mitjans del juliol del 2015, segons dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE). En concret, el preu del gasoil ha encadenat la segona pujada consecutiva i ha escalat fins als 1,146 euros el litre, nivells que no es veien des de la tercera setmana del mes de juliol del 2015.

Per la seua banda, el preu mitjà del litre de gasolina també ha augmentat aquesta setmana un 0,56 per cent i ha tocat els 1,242 euros, el nivell més alt des del mes d’abril passat. A més a més, el preu de la gasolina súper de 95 octans s’ha incrementat un 0,4 per cent en els últims dotze mesos, arribant fins als 1,242 euros per litre, i al seu torn el del gasoil d’automoció ha crescut un 1,69 per cent, fins als 1,146 euros.

Malgrat les alces, els preus dels combustibles a Espanya són més barats que la mitjana de la UE

Aquest increment en els preus dels combustibles coincideix amb l’espiral alcista en la qual es troba el preu del cru, impulsat en aquest inici del 2018 per les tensions polítiques a l’Iran. Així, el barril de cru Brent, de referència a Europa, va cotitzar ahir a 67,88 dòlars, el nivell més alt en dos anys i mig, mentre que la Texas americana s’intercanvia a 61,84 dòlars.

Amb aquests preus, actualment omplir un dipòsit mitjà d’un turisme de 55 litres de gasoil suposa per al consumidor 63,03 euros, xifra que implica més de mig euro més que a finals del 2017. Pel que fa al cas de la gasolina, omplir un dipòsit que compti amb una capacitat de 55 litres té un cost de 68,31 euros, la qual cosa representa gairebé 40 cèntims més que a l’última setmana de l’any passat.

D’altra banda, la gasolina és més barata a Espanya que en la mitjana de la Unió Europea i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de combustible Euro-Super 95 se situa en 1,374 euros i 1,414 euros, respectivament, i per la seua banda el litre de gasoil costa 1,259 euros en la mitjana de la Unió Europea i 1,255 euros a l’eurozona.

El nivell més baix de preus finals respecte als països de l’entorn es a causa del fet que a Espanya, malgrat les pujades de l’IVA, els impostos més elevats i els nous gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una pressió fiscal més baixa, en general, que la mitjana comunitària.

tracking